دکسترومتورفان دِکس (DEX) یا DXM

دکسترومتورفان (به انگلیسی: Dextromethorphan)‏، دِکس (DEX) یا DXM یک داروی ضدسرفه است.
دکسترومتورفان داروی بدون نسخه می‌باشد و به اشکال قرص، شربت و قطره تولید می‌شود. با مصرف بیش از حداکثر دُز دارویی، دکسترومتورفان به عنوان یک مادهٔ توهم‌زا عمل می‌نماید که عملکردی مشابه عملکرد کتامین و فن‌سیکلیدین دارد.


عملکرد

دارو از راه خوراکی به‌خوبی جذب می‌شود و با اثر مستقیم روی مرکز سرفه در بصل‌النخاع، موجب تضعیف واکنش سرفه می‌گردد.
 دکسترومتورفان به‌میزان وسیعی در کبد متابولیزه و به متابولیت فعالی به‌نام دکستروفان تبدیل می‌شود که از طریق کلیه‌ها دفع می‌گردد؛ اما متابولیسم کبدی در نوع شربت دکسترومتورفان پی که حاوی ماده  پزودوافدرین  است ناقص بوده و حدود ۵۵ الی ۷۵ درصد آن به‌صورت تغییر نیافته از راه ادرار دفع می‌گردد.


موارد مصرف

این دارو در رفع حالات التهابی دستگاه فوقانی از جمله رینیت آلرژیک، التهاب حاد یا تحت‌ِحاد سینوس‌ها، خروسک، التهاب حاد گوارش میانی والتهاب نای و نای‌ژه و نیز تسکین علامتی سرفه‌هایِ خشکِ ناشی از گلودردِ خفیف و تحریک ناشی از سرماخوردگی، به کار می‌رود.

ترکیبات دکسترومتورفان به شکل گسترده‌ای برای جلوگیری از سرفه‌های سرماخوردگی در داروهای ضدسرفه به‌کار می‌رود؛ همچنین موارد دیگری از استفاده این دارو در تسکین درد برای کاربردهای روان‌شناسی نیز پیدا شده‌است. این دارو در ایران به صورت شربت همراه با پزودوافدرین که خاصیت ضد احتقانی دارد با نام دکسترومتورفان-پی نیز تولید می‌گردد.


مصارف تفریحی

دکسترومتورفان جزو کلاس داروهای روان‌گردان طبقه بندی می‌شود. با مصرف بیش از حداکثر دُز دارویی، دکسترومتورفان به عنوان یک مادهٔ توهم‌زا عمل می‌نماید که عملکردی مشابه عملکرد کتامین و فن‌سیکلیدین دارد.


عوارض جانبی

مصرف دکسترومتورفان می‌تواند موجب بروز عوارض جانبی زیر شود:

خارش
حالت تهوع
خواب‌آلودگی
سرگیجه
استفراغ
تارشدن دید
بزرگ‌شدن مردمک
تعرق
تب
افزایش فشارخون
تنفس کم‌عمق
اسهال
حفظ ادرار

دکسترومتورفان(عمل و متابولیت های دکس ) (DM یا DXM) دوز مصرف و توهم زا


هیچ نظری موجود نیست: