حشیش گراس ماری جوانا


حشيش‌ منجر به‌ تصادفات‌ رانندگي‌ مي‌شود  

     بي‌بي‌سي: استفاده‌ از حشيش‌ خطر تصادفات‌ زيانبار رانندگي‌ داده‌ برابر مي‌كند. پژوهشگران‌ مي‌گويند افرادي‌ كه‌ به‌ طور سنگين‌ حشيش‌ مصرف‌ مي‌كنند، ده‌ برابر بيشتر ايجاد كنندهِ‌ تصادفاتي‌ هستند كه‌ براي‌ خود و ديگران‌ خطر جاني‌ در پي‌ دارند. پيش‌ از ژن‌ نيز عقايدي‌ مبني‌ بر ارتباط‌ مصرف‌ حشيش‌ با تصادفات‌ رانندگي‌ وجود داشت‌ ولي‌ تاكنون‌ اين‌ امر به‌ صورت‌ علمي‌ اثبات‌ نشده‌ بود. حشيش‌ با تاءثير نامطلوب‌ خود بر قوهِ‌ درك‌ و سرعت‌ عكس‌العمل‌ انسان، باعث‌ تصادفات‌ مي‌شود. از اين‌ رو افراد معتاد نبايد رانندگي‌ كنند   .  .  .    مسابقه ساخت سيگار حشيش       ايرنا: دومين دوره مسابقه و نمايشگاه موسوم به كانابيس ، دارويي و صنعتي كه در شهر بولونيا واقع در شمال ايتاليا برگزار شده بود ، روز يكشنبه به كار خود پايان داد.
به گزارش روزنامه كوريره دلاسرا در اين نمايشگاه كه سه روز به طول انجاميد ، تهيه سيگارهاي موسوم به كانا ( بامحتواي حشيش و يا ماري جوآنا) به مسابقه گذاشته شد و فردي كه موفق به ساختن هرچه سريعتر و كامل يك سيگار كانا مي‌شد ، برنده مسابقه اعلام مي‌شد. ركورد اين سري مسابقات ، 15ثانيه‌و8‌ دهم ثانيه اعلام شده‌ است.
شمار مصرف‌كنندگان ماري جوآنا در ايتاليا به 4 ميليون نفر مي‌رسد و سالانه يك ميليارد سيگار ماري جوآنا در اين كشور دود مي‌شود   .  .  .  

  حشيش و باورهاي غلط       نويسنده : دكترعلي اخوان بهبهاني

طي دو دهه گذشته مصرف حشيش به شدت افزايش يافته است به طوري كه در بعضي از كشورها مصرف آن حتي از سيگار هم بيشتر شده است
حشيش يا ماري جوانا از 5 هزار سال پيش براي مقاصد‌ ‌تفريحي و طبي مورد استفاده بود. اين ماده كه منشاء آن را چين يا آشور‌ ‌دانسته‌اند، قرن‌ها براي بيماري‌هايي مانند روماتيسم، جراحات و بيماري هاي مربوط‌ ‌به مواد زائد بدن به كار مي رفته است.




هردوت مورخ يوناني (قرن پنجم قبل از ميلاد) قبيله چادرنشيني را توصيف كرده است كه دانه‌هاي شاهدانه را روي منقل سرخ كرده و با سردادن هلهله شادي از چادر خارج مي‌شدند. در كشورهاي غربي پس از دوره اي از رواج مصرف آن در دهه هاي 60 و اوايل 70 كه آن را به يكي از نمودهاي اعتراض اجتماعي جوانان بدل‌ ‌كرد، طي دو دهه گذشته مصرف آن به شدت افزايش يافته است، به طوري كه در بعضي از‌ ‌كشورها مصرف آن حتي از سيگار هم بيشتر شده است.
حشيش يا كانابيس از گونه مونث گياه‌ ‌شاهدانه <كانابيس ساتيوا> به دست مي‌آيد.ماده اصلي روانگردان آن امگا-9-تتراهيدروكانابينول )THC( است. فرآورده‌ها‌يي كه از اين گياه به دست ميآيد، شامل ماري جوانا (با محتواي‌ نيم ‌تا 5 درصد )THC كه از سرشاخه‌هاي گلدار و برگ‌هاي خشك شده گياه به دست ميآيد، حشيش (با محتواي‌ 2 ‌تا 20 درصد )THC كه از رزين خشك شده و گل هاي فشرده شده گياه تهيه مي‌شود و روغن حشيش (حاوي 5 تا 15 درصد‌ )THC است.كانابيس به صورت سيگارت يا‌ ‌با قليان كشيده مي شود و يا گاهي آن را با توتون مخلوط مي‌كنند. افرادي كه حشيش يا‌ ‌ماري جوانا مي‌كشند، معمولاً پك هاي عميق مي زنند و نفس خود را نگه مي‌دارند تا جذب‌ ‌آن را به حداكثر برسانند. ماري جوانا يا حشيش از راه خوراكي هم استعمال مي شود.

حشيش با آدم چه مي‌كند؟
با مصرف حشيش اثرات نشئه آور آن ظرف چند دقيقه ظاهر شده و حدود 30 دقيقه بعد به اوج مي‌رسد و 2 تا 4 ساعت دوام مي‌يابد. برخي اثرات حركتي و شناختي آن هم 5 تا 12 ساعت طول مي‌كشد.
مصرف حشيش باعث سرخوشي و آرامش، تغييرات ادراكي، مثل تغيير در درك زمان و تشديد تجربيات حسي معمول مانند خوردن،‌ ‌تماشاي فيلم و شنيدن موسيقي مي‌شود. حشيش هنگام مصرف در محافل جمعي ممكن است باعث‌ ‌خنده و پرحرفي شود.مصرف زياد اين ماده و نشئگي حاصل از آن باعث اختلال در توجه‌ ‌و حافظه كوتاه مدت، مهارت‌هاي حركتي، زمان واكنش و فعاليت‌هاي مستلزم مهارت مي‌شود. شايع‌ترين عارضه زودرس مصرف حشيش هم در افرادي كه بار اول از آن استفاده مي‌كنند، حمله اضطراب و وحشت زدگي است كه يكي از دلايل رايج ادامه ندادن مصرف آن است.
اگرچه مسموميت حاد كانابيس احتمال بسيار كمي دارد و تا به حال موردي از مسموميت از‌ ‌آن در انسان گزارش نشده است، اما كانابيس بر حسب ميزان مصرف باعث اختلال در كاركرد‌ ‌شناختي و رفتاري مي شود كه بالقوه مي تواند باعث اختلال در رانندگي وسايل نقليه يا‌ ‌كار با ساير ماشين ها كه مستلزم مهارت است، شود. يك پيامد احتمالي وخيم مصرف كانابيس‌ ‌در صورتي كه در حد نشئگي استفاده شده باشد، مي‌تواند تصادفات رانندگي باشد؛ گرچه در‌ ‌شبيه سازهاي آزمايشگاهي اثر مصرف تفريحي كانابيس در مهارت‌هاي رانندگي معادل اثر غلظت‌هاي 0/07 تا 0 /1درصد الكل در خون بوده است و بررسي در شرايط واقعي جاده‌ها هم رقم بالايي را نشان نداده است، شايد به علت آنكه مصرف كنندگان كانابيس بيشتر از‌ ‌مصرف كنندگان الكل به اختلال مهارت‌هاي خود آگاهي دارند و از رانندگي پرهيز مي‌كنند. نتايج بررسي‌هاي همه‌گير شناسي در مورد نقش حشيش در حوادث رانندگي در جاده ها‌ ‌دوپهلو بوده است و به نظر مي‌رسد كه در اين موارد نقش كانابيس تنها به عنوان عامل همراهي كننده با مصرف‌ ‌الكل است‌.

حشيش در درازمدت
مصرف حشيش در دراز مدت اثرات سوء زيادي بر دستگاه‌هاي مختلف بدن بر جا مي‌گذارد . دود كردن طولاني مدت و به مقدار زياد‌ ‌ حشيش باعث افزايش علائم تنفسي در مبتلايان به برونشيت مزمن مانند سرفه‌ ‌كردن، توليد خلط وخس خس سينه مي شود و با كاهش كاركرد ريوي همراهي دارد.كشيدن‌ ‌طولاني مدت حشيش يا ماري جوانا ممكن است باعث افزايش خطر ابتلا به سرطان هاي دستگاه‌ ‌تنفس شود و ميزان اثر آن در اين رابطه دست كم در حد كشيدن سيگار معمولي است‌.
‌مصرف طولاني مدت و به مقدار زياد ماري‌جوانا‌ ‌باعث ايجاد نقصان شديد و شديداً ناتوان كننده حافظه، توجه و كاركرد شناختي مانند‌ ‌آنچه در الكل ديده مي‌شود، نيست، اما ممكن است اختلال خفيفي در توجه و حافظه به‌ ‌وجود ميآيد كه پس از قطع مصرف حشيش احتمالاً برگشت پذير است .
زناني كه حين بارداري به مصرف حشيش ادامه مي‌دهند، ممكن است در معرض خطر بالاي به دنيا آمدن نوزادان كم وزن باشند و بالاخره در افراد دچار بيماري‌هاي ريوي مانند‌ ‌آسم و برونشيت يا بيماري‌هاي رواني مثل اسكيزوفرني يا وابستگي به الكل و ساير‌ ‌موادمخدر، مصرف حشيش ممكن است بيماري اصلي فرد را تشديد كند‌.

در طب هم كاربرد دارد؟
در قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم اثرات ضد درد، ضد تشنج و خواب آور حشيش شناسايي شده بود. در دهه چهارم قرن بيستم، اين ماده جزء سيستم دارويي آمريكا به حساب مي‌آمد. كانابينوئيد‌هاي صناعي در حال حاضر به صورت قرص خوراكي نابيلون‌ )nabilone( در انگليس و‌ ‌دانابينول‌ )danabinol( در ايالات متحده به عنوان داروي ضداستفراغ قوي براي بيماران‌ ‌مبتلا به سرطان كه تحت شيمي درماني هستند، مورد استفاده است.با توجه به اثرات‌ ‌افزاينده اشتهاي مواد شبه كانابيسي، از آنها در درمان بيماران مبتلا به بي اشتهايي،‌ ‌تهوع و استفراغ ناشي از ايدز، مصرف مواد افيوني و داروهاي ضدويروسي نيز استفاده مي‌شود.اثرات ضد درد و شل كننده عضلاني كانابيس، امكان استفاده از آن را در درمان‌ ‌دردهاي مزمن چه به تنهايي و چه همراه ساير داروها فراهم ميآورد، هر چند در اين‌ ‌مورد تحقيقات زيادي تا به حال انجام نشده است. استفاده از مواد شبه كانابيسي در مدل‌‌هاي حيواني بيماري‌ ام.اس(اسكلروز متعدد) نشان دهنده كاهش لرزش و گرفتگي عضلاني بوده‌ ‌است. همچنين گزارش‌هاي موردي زيادي در مورد اثرات مفيد كانابيس در برطرف كردن عوارض‌ ام.اس وجود دارد. در حال حاضر تحقيقات در مورد اثبات اثرات مفيد كانابيس در درمان‌ ام.اس ادامه دارد.
پژوهش‌ها در دو دهه گذشته دو نوع گيرنده كانابينوئيدي را در بدن مشخص‌ ‌كرده است.
گيرنده‌هاي‌ نوع اول كه در دستگاه اعصاب مركزي (عقده‌هاي پايه‌اي، مخچه، قشر مخ، هيپوكامپ و طناب نخاعي) و نيز در بافت‌هاي محيطي مانند رحم و قلب وجود دارند و‌ ‌گيرنده هاي‌ نوع دوم كه در بافت‌هاي محيطي، طحال و ماكروفاژها قرار دارند و نقشي در‌ ‌تنظيم فعاليت لنفوسيت ها به عهده دارند. اين گيرنده‌ها داراي ليگاندهاي درون‌زا نيز‌ ‌هستند. اميد بر اين است كه در آينده با ساخت داروهايي كه به طور اختصاصي بر اين‌ ‌گيرنده‌ها اثر كنند، بتوان اثرات درماني ناشي از كانابيس را بدون عوارض جانبي‌ ‌احتمالي به دست آورد‌.

اعتياد به حشيش
بر عكس آنچه عوام اعتقاد دارند، مصرف حشيش اعتياد آور است. در افرادي كه به طور مزمن حشيش مصرف مي‌كنند، وابستگي‌ ‌به حشيش به وجود مي آيد. البته خطر‌ ‌اين وابستگي كمتر از خطر وابستگي به نيكوتين 32(درصد) و مواد افيوني 23(درصد) و‌ ‌در حد الكل 15(درصد) است.بعضي از گروه‌هاي اجتماعي بيشتر در معرض خطر ابتلا‌ ‌به عوارض زودرس يا ديررس مصرف حشيش يا ماري جوانا هستند، از جمله نوجواناني كه‌ ‌سابقه مشكلات تحصيلي دارند و مصرف حشيش را خيلي زود در سال هاي ابتدايي زندگي شروع‌ ‌مي‌كنند، در معرض خطر مصرف ساير موادمخدر يا محرك هستند و يا به حشيش‌وابسته مي‌‌شوند.

حشيش در غرب
گسترش بي سابقه مصرف كانابيس در كشورهاي‌ ‌غربي و نيز ادعاها در مورد كم ضرر بودن يا حتي منافع آن باعث تقاضاهاي فراوان براي‌ ‌قانوني كردن مصرف آن شده است، همچنان كه مثلاً مصرف الكل در اين كشورها‌ ‌قانوني است. سياست كشورهاي غربي در اين باره متفاوت بوده است، در حالي كه در كشوري‌ ‌مانند هلند مصرف كانابيس در كافه‌هايي خاص آزاد و قانوني است، در بعضي مكان‌ها در‌ ‌ايالات متحده مصرف آن غيرقانوني است.
موافقان قانوني شدن مصرف كانابيس بر چند نكته‌ ‌تاكيد مي‌كنند؛ يكي اينكه هزينه‌هاي زيادي براي كنترل مصرف آن بايد صرف كرد بدون‌ ‌اينكه تاثيري در جلوگيري از گسترش استفاده از آن داشته باشد. نكته ديگر اين است كه اعمال مجازات‌هاي قانوني در مورد مصرف كنندگاني كه از پيش ممكن است دچار محروميت‌هاي اجتماعي باشند، را در معرض بدتر شدن وضعيت شغلي يا تحصيلي قرار مي‌دهد.از طرف‌ ‌ديگر منع مصرف آن باعث روي آوردن افراد به قاچاقچيان مي‌شود كه ممكن است آنها را به‌ ‌ساير موادمخدر خطرناك‌تر آلوده كنند و بالاخره اينكه آنها به نتايج بررسي‌هايي‌ ‌استناد مي‌كنند كه آزاد شدن مصرف كانابيس در هلند يا 11 ايالت آمريكا باعث افزايش‌ ‌رواج مصرف آن نشده است.
در مقابل، مخالفان آزادسازي مصرف كانابيس از يك طرف به خطرات‌ ‌مربوط به سلامت و امكان وابستگي به آن و عدم اثبات اثرات مفيد را مطرح مي‌كنند و‌ ‌نيز منافع قانوني شدن آن را مانند سيگار و الكل رد مي‌كنند‌. ‌به گفته آنها‌ ‌سيگار و الكل به رغم قانوني بودن سالانه باعث مرگ افراد بسيار مي شوند و اين خطر‌ ‌نيز وجود دارد كه شركت هاي توليد كننده سيگار كه در كشورهاي غربي با خطر از دست‌ ‌دادن بازارهاي خود و نيز دعواهاي قضايي متعدد براي جبران خسارات وارده بر سلامت‌ ‌افراد روبه رو هستند، با سوءاستفاده از بازار جديد ايجاد شده، به ترويج مصرف حشيش و‌ ‌ماري جوانا بپردازند، در عين آنكه از نظر آنها كنترل كردن بازار قانوني كانابيس نيز‌ ‌غيرممكن است‌.

زمينه ساز ساير مواد مخدر
تمامي مطالعاتي كه در آمريكا انجام شده است، نشان داده كه مصرف ابتدايي ماري جوانا موجب روي آوردن به مواد مخدر ديگر است. دو فرضيه براي توجيه اين مسئله بيان شده است. نخست اينكه نوجوانان ناسازگاري كه به مصرف حشيش روي مي‌آورند، مستعد مصرف ساير موادمخدر هم هستند؛ دوم آنكه مصرف حشيش باعث‌ ‌تعامل اجتماعي آنها و همسالان مصرف كننده موادمخدر و دسترسي بيشتر به فروشندگان اين‌ ‌مواد مي‌شود، بنابراين احتمال بيشتري دارد كه به ساير مواد مخدر هم آلوده‌ ‌شوند‌.‌از اين رو محققان توصيه مي‌كنند ترويج حشيش يا اين فكر كه حشيش اعتياد آور نيست، هيچگاه نبايد مجوزي براي استفاده از آن باشد.   .  .  .    حشيش و 34 سالگي       دكتر ژامك مدرسي - روانپزشك

گياه شاهدانه هندي كه بوته شاهدانه ناميده مي‌شود، از چهارهزار سال پيش در آسياي مركزي و چين شناخته شده است. شاهدانه هندي، گياهي مقاوم و معطر با رشد ساليانه است. مواد فعال زيستي مشتق از آن روي هم رفته، حشيش ناميده مي‌شوند. طبق بيشتر برآوردها، حشيش رايج‌ترين ماده غيرقانوني مصرفي در جهان است.

قوي‌ترين انواع حشيش از سرشاخه‌هاي گلدار گياه از ترشح رزيني قهوه‌اي مايل به سياه خشك‌شده برگ‌هاي آن به‌دست مي‌آيد. بوته شاهدانه را معمولا مي‌برند، خشك و خرد كرده، داخل سيگار (كه به آن سيگاري مي‌گويند) ريخته و آن را مي‌كشند. اسامي رايج حشيش عبارتند از: علف، ماري ‌جوانا و البته بسياري اسامي ديگر كه در كشور ما كمتر به‌كار مي‌رود.طبق آخرين آماري كه كشورهاي غربي منتشر كرده‌اند، ميزان شيوع سوء مصرف حشيش يا وابستگي به آن در طول عمر پنج درصد است. مطالعات نشان داده است كه تا سن 34 سالگي و با افزايش سن، شيوع مصرف ماري‌جوانا يا حشيش افزايش نشان مي‌دهد و پس از آن، به تدريج كاهش مي‌يابد.

تجربيات ناشي از مصرف حشيش

با تدخين حشيش، اثرات نشئه‌آور آن ظرف چند دقيقه ظاهر مي‌شود. حدود نيم ساعت بعد از مصرف، اين اثرات به اوج مي‌رسد و حداكثر چهار ساعت دوام مي‌يابد. البته به‌خاطر داشته باشيم كه برخي از اثرهاي حركتي و شناختي ناشي از مصرف حشيش پنج تا دوازده ساعت به‌طول مي‌انجامد.

مصرف‌كنندگان حشيش به‌دنبال تدخين اين ماده، به اتساع در عروق خوني چشم دچار مي‌شوند و به همين دليل مي‌توان قرمزي چشم را در آنها مشاهده كرد. در عين حال ضربان قلب افزايش مي‌يابد و بيماران دچار افت فشارخون نيز مي‌شوند. خشكي دهان و افزايش اشتها از علايم ديگري است كه به‌خصوص طي مسموميت با حشيش ديده مي‌شوند. خوشبختانه اين ماده روي مركز تنفسي اثر چنداني ندارد و به همين دليل تا به حال مرگ مستند ناشي از سركوب‌شدن مركز تنفسي به‌دنبال مصرف حشيش گزارش نشده است.

مصرف‌كنندگان حشيش خود را در چنگال سرطان گرفتار مي‌كنند!

جديدترين يافته‌هاي پژوهشگران نشان مي دهد كه برخي از عوارض احتمالي حشيش ناشي از مواد سرطان‌‌زايي است كه در آن وجود دارد. در اصل مصرف‌كنندگان در معرض خطر بيماري‌هاي مزمن تنفسي و سرطان ريه قرار دارند. داستان به همين جا ختم نمي‌شود... بسياري از گزارش‌ها حاكي است كه مصرف درازمدت حشيش باعث افزايش استعداد تشنج، تحليل رفتن مغز، آسيب‌هاي ژنتيكي، اختلال در فعاليت سيستم ايمني بدن، تغيير در ميزان هورمون مردانه و بي‌نظمي دوره‌هاي قاعدگي در خانم‌ها هم مي‌شود.

و حالا دنيا عجيب مي‌شود...

مسموميت با حشيش اغلب حساسيت مصرف‌كننده را نسبت به محرك‌هاي بيروني بالا مي‌برد، به‌طور مثال جزئيات تازه‌اي را آشكار مي‌كند، رنگ‌ها را غني‌تر و عميق‌تر از گذشته مي‌نماياند و درك ذهني‌ فرد را كند مي‌كند. مصرف‌كنندگان در مقادير بالا، به حالتي كه مسخ شخصيت و مسخ واقعيت ناميده مي‌شود مبتلا مي‌شوند. اين به آن معناست كه آنها دچار احساس ذهني غيرواقعي و نيز بيگانه و ناآشنا بودن مي‌شوند و اين احساس را هم نسبت به خود و هم نسبت به محيط اطراف پيدا مي‌‌كنند. مهارت‌هاي حركتي با مصرف حشيش مختل مي‌شود و اختلال مهارت‌هاي حركتي تا پس از رفع اثرات ذهني و نشئه‌آور ادامه مي‌يابد. هشت تا دوازده ساعت پس از مصرف حشيش، اختلال مهارت‌هاي حركتي در رانندگي وسايل نقليه و ساير ماشين‌آلات ايجاد مي‌شود. حتي مقادير اندك حشيش مي‌تواند موجب تخريب حافظه، كاهش سرعت واكنش نشان دادن، اختلال در ادراك وحتي اختلا‌ل درتوجه و هماهنگي حركتي شود. با مصرف مقادير بالا سطح هوشياري بيمار تخريب مي‌شود.

ادامه دردسرها...

به‌دنبال مصرف افراطي و طولاني‌مدت حشيش، حالتي بروز مي‌كند كه به آن بيماري "فقدان انگيزش" مي‌گويند. همان‌طور كه از نام اين بيماري مشخص است، فرد دچار بي‌ميلي در استمرار كارهايش مي‌شود (در مدرسه، محيط كار و يا هر زمينه‌اي كه توجه يا پافشاري طولاني‌ را ايجاب مي‌كند.) بيمار فاقد نيرو و بي‌حال، اغلب فربه و در ظاهر تنبل به‌نظر مي‌رسد. در مصرف‌كنندگان حشيش، بروز اختلالات اضطرابي نيز شايع است. ممكن است در آنها نشانه‌هاي افسردگي، اختلالات خواب و اختلالات جنسي بروز مي‌كند.

از ديگر نتايج مصرف حشيش، آشكارشدن علايمي از جنون است. هرچند كه اين حالت شايع نيست ولي بسيار مهم است. فرد در چنين وضعيتي به شك و سوءظن دچار مي‌شود كه خوشبختانه اين حالات و افكار در بيشتر موارد گذرا هستند ولي گاه داستان به همين جا ختم نمي‌شود و فرد تا مراحل شديدتري از جنون نيز پيش مي‌رود كه حتي ممكن است تا پايان زندگي نيز بهبود نيابد و موجب افت جدي و قابل توجه عملكرد در همه جنبه‌هاي زندگي ‌شود.

راه برگشت...

درمان مصرف حشيش بر دو اصل كلي استوار است: اول، پرهيز از مصرف و كنارگذاشتن حشيش و دوم، حمايت اطرافيان و پزشك. پرهيز را مي‌توان از طريق مداخله مستقيم مثل بستري‌كردن يا كنترل دقيق به‌طور سرپايي صورت داد. حمايت نيز از طريق روان‌درماني فردي، خانوادگي و گروه‌درماني انجام مي‌شود. آموزش بايد پايه و اساس برنامه‌هاي پرهيز و حمايت باشد. چون كسي كه دلايل عقلاني پرداختن به مشكل سوء مصرف مواد را درك نمي‌كند، انگيزه چنداني براي ترك نشان نمي‌دهد.

براي برخي از افراد ممكن است نياز به تجويز داروهايي باشد تا نشانه‌هاي كوتاه‌مدت ناشي از ترك را رفع كند. تجويز اين داروها بايد تحت نظر مستقيم پزشكي صورت گيرد كه با اصول ترك اعتياد آشنايي كامل دارد.

با توجه به اينكه امروزه ترك مواد اعتيادآور ازجمله حشيش راه‌هاي متنوع و موثري دارد، با آگاهي از اثرات مضر اين مواد، بهتر است فرصت را از دست نداد و هرچه زودتر اولين گام را براي زندگي بهتر برداشت.‌



مصرف حشيش بيش از سيگار به ريه آسيب مي‌رساند  
     محققان انگليسي براساس يك پژوهش جديد دريافته‌اند كه حتي مصرف بسيار كوتاه‌ مدت ماده مخدر حشيش، باعث از ميان رفتن ريه مي‌شود.

به گزارش سرويس «بهداشت و درمان»‌ خبرگزاري دانشجويان ايران، يك تيم متشكل از محققان بيمارستان كوئين اليزابت انگليس با تحقيق بر روي افراد سيگاري، غيرسيگاري و معتادان به ماده حشيش متوجه شدند سالم‌ترين ريه‌ها متعلق به افراد غيرسيگاري است، اما پس از آن تحقيقات مشخص مي‌كند ريه مصرف‌كنندگان كانابيس بيش از افراد سيگاري دچار آسيب‌ديدگي مي‌شود.

در همين رابطه دكتر سارا ناتال از بخش تحقيقات دارويي بيمارستان كوئين اليزابت اعلام كرد: بسياري از جوانان معتاد به حشيش اينگونه توجيه مي‌كنند كه مصرف كوتاه مدت اين ماده هيچ صدمه‌اي را متوجه بدن آنها نخواهد كرد.

اما تحقيقات نشان مي‌دهد حتي استفاده بسيار كوتاه‌مدت از ماده مخدر كانابيس مي‌تواند باعث وارد آمدن صدمات جبران ناپذيري به ريه افراد شود.

در همين حال دكتر جان هاروي مدير جامعه تنفسي انگليس در اين مورد تصريح كرد: ما بايد خطرات ناشي از استفاده از سيگار و همچنين مواد مخدر ديگر از قبيل حشيش را به جوانان گوشزد كنيم، زيرا اينگونه مواد مخدر مي‌تواند اثرات بلندمدت بسيار عميقي بر ريه اين افراد بگذارند.

در حال حاضر در حدود ‌٣/٢ ميليون نفر در انگليس از ماده مخدر حشيش استفاده مي‌كنند و ‌١٣ ميليون تن نيز در اين كشور سيگاري هستند.   .  .  .    خطر يك بار حشيش كشيدن معادل خطر 20 نخ سيگار است       فارس: دانشمندان ضمن هشدار در مورد اپيدمي سرطان ريه مرتبط با استعمال حشيش اعلام كردند كه خطر هر بار كشيدن حشيش برابر با كشيدن 20 نخ سيگار است.


به گزارش رويترز، دانشمندان اعلام كرده‌اند كه حشيش بيشتر از تنباكو به مجاري تنفسي آسيب مي‌رساند چرا كه ميزان مواد سرطان‌زاي آن مانند هيدروكربن‌ها پولي‌آروماتيك، دو برابر تنباكو است و ميزان مونواكسيد كربن افرادي كه حشيش مي‌كشند پنج برابر ميزان مونواكسيدكربن خون افراد سيگاري است.   __________________  .  .  .    تاثير مخرب ماري جوانا بر مغز       بر اساس تحقيقات به عمل آمده ماري جوانا، فعاليت سلولهاي مغز را مختل و از كار مي اندازد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از heathday افرادي كه ماري جوانا مصرف مي كنند فعاليت مغزي خود را زود از دست داده و فعاليت هاي فكري باز خواهند ماند.
بنابراين گزارش و بر اساس تحقيقات به عمل آمده ماري جوانا بر انواع خاص از فعاليت ادراكي به خصوص فعاليت هايي كه مانند رياضي به درك صحيح نياز دارد تاثير مي گذارد و دانش آموزاني كه ماري جوانا مصرف مي كنند در دروس رياضي 15 درصد كمتر از ديگران امتياز كسب مي كنند.   .  .  .  حشیش مرکز مغز را دچار اختلال می کند


جام جم آنلاين: دانشمندان این مساله را که حشیش چگونه می تواند باعث بروز برخی بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی شود نشان داده اند.
به گزارش بی بی سی ، گروهی از محققان کالج سلطنتی لندن به گروهی از داوطلبان سالم یکی از عناصر فعال حشیش موسوم به تتراهایدروکانابینول (T.H.C) دادند.
آنها متوجه کاهش فعالیت بخشی از مغز که افکار منفی را دور نگاه می دارد در داوطلبان شدند.
تصور می شود در سال های اخیر میزان «T.H.C» (tetrahydrocannabinol) موجود در حشیشی که در خیابان ها مبادله می شود دو برابر شده باشد (از شش درصد به ۱۲ درصد) که این به بهای کاهش سایر ترکیباتی که می توانند مفید باشند تمام شده است.
مطالعه دیگری نشان داده است که یکی از این عناصر موسوم به کانابیدیول یا «سی بی دی» توان بالقوه تخفیف علائم ناراحتی های روانی را دارد و می تواند به عنوان مبنایی برای معالجات تازه به کار گرفته شود.
هرچند آماری در این زمینه وجود ندارد اما تخمین زده می شود که تا ۵۰۰ هزار نفر در بریتانیا به حشیش وابستگی داشته باشند.
در مطالعه موسسه روانپزشکی دانشگاه «کینگز کالج» محققان «تی اچ سی» ، «سی بی دی» و کپسول های بی خاصیت را برای داوطلبان بزرگسال مرد که از قبلا حشیش استفاده نکرده اند تجویز کردند.
سپس مغز آنها اسکن شد و همچنین تحت رشته متنوعی از آزمایش های دیگر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فعالیت بخشی از قسمت جلویی مغز (کورتکس تحتانی پیشانی) که افکار و رفتار ناهنجار مانند ناسزاگویی و بدبینی را تخفیف می دهد در کسانی که «تی اچ سی» مصرف کرده بودند کاهش یافت.
تاثیر مصرف «تی اچ سی» البته موقتی بود اما به نظر می رسید برخی آسیب پذیرتر از دیگران باشند.
در یک مطالعه دیگر تیمی از پژوهشگران در دانشگاه ییل آمریکا «تی اچ سی» را به داوطلبان تزریق کردند. آنها دریافتند که حتی در دوزهای پایین علائم پریشانی روانی در ۵۰ درصد داوطلبان سالم بروز کرد.
به نظر می رسید داوطلبانی که از قبل علائم ناراحتی روانی داشتند به خصوص آسیب پذیر باشند.
پروفسور رابین موری، مشاور در موسسه روانپزشکی «کینگز کالج» گفت که این تحقیقات قوی ترین شواهد تا به امروز دایر بر تاثیر شدید حشیش بر مغز را فراهم می آورد.
وی گفت: ثابت کردن آثار دراز مدت حشیش بسیار مشکل است زیرا دادن چنین موادی به داوطلبان برای دوره های طولانی غیراخلاقی و غیرعملی است.   .  .  .    مصرف حشيش منجر به اعتياد هروئين مي شود       تحقيقاتي كه به تازگي انجام شده نشان مي دهد مصرف حشيش در سنين نوجواني و جواني سبب اعتياد به هروئين در سنين بالاتر ميشود. بر اساس اين تحقيقات بر اثر مصرف حشيش ضرر جدي و جبران ناپذيري به مغز افراد كمتر از بيست و يكسال وارد ميشود.

اين مطلب كه مصرف حشيش سبب اعتياد به هروئين ميشود در بسياري از محافل مورد قبول نيست و عده اي تاثير دوستان و گرفتار شدن در دام قاچاقچيان را علايل اصلي اعتياد به هروئين ميدانند.

اما تحقيقات نشان مي دهند كه مصرف حشيش حساسيت فرد نسبت به مواد افيوني را كاهش داده و انسان را در برابر مصرف هروئين آسيب پذيرتر ميكند و علل اصلي اين امر تغييرات شمييائي ايست كه در مغز پس از استفاده از حشيش به وجود مي آيد.

بر اساس گفته جسمين هرد (Jasmin Hurd) مسئول يك موسسه تحقيقاتي در سوئد، جوانان نبايد حشيش مصرف كنند زيرا قسمتهايي از مغز آنان كه كنترل كننده رفتار، عملكرد و همچنين قوه ادراك و تخيل است در حال رشد بوده و به اين ماده مخدر بسيار حساس مي باشد.

در ادامه هرد خاطر نشان ميكند كه متاسفانه هم اكنون بيشتر افرادي كه حشيش مصرف ميكنند از ميان نوجوانان هستند و همچنان تعداد آنها در اروپا و آمريكا رو به افزايش است.

آزمايش روي موشها
يك گروه تحقيقاتي براي اثبات اين مطلب كه اعتياد به حشيش مي تواند علت اصلي اعتياد به هروئين در آينده باشد، آزمايشاتي را بر روي موشها انجام دادند.

در ابتدا به شش موش نوجوان مقدار بسيار كمي از ماده شيميائي ايكه از حشيش گرفته شده بود داده شد، محدوده سني اين موشها بين 28 تا 49 روز بود كه برابر با نوجوانان در رده سني بين 12 تا 18 سال است. مقدار اين ماده برابر يكبار مصرف حشيش در طي سه روز بود و به گروه ديگري از موشها اين ماده محتوي حشيش داده نشد.

در ادامه آزمايشات بعد از يك هفته به موشها هروئين تزريق شد. در ابتدا رفتار موشها شبيه به هم بود و مرتبا هروئين مصرف ميكردند اما بعد از مدتي ميزان مصرف روزانه آنها تغيير كرد آن گروه از موشها كه حشيش مصرف كرده بودند مقدار بيشتري هروئين استفاده كرده و حساسيت آنان به آثار هروئين كمتر بود.

محققين در طول اين آزمايشات و بررسي عملكرد مغز نوجوانان به اين نتيجه رسيده اند كه حساسيت كمتر به هروئين بيانگر افزايش ريسك اعتياد به اين ماده مخدر پس از مصرف حشيش ميباشد. 


4 اشتباه رايج درباره حشيش‌  

     جام جم آنلاين: 1- مي‌گويند حشيش كه اعتياد نمي‌آورد! آنهايي كه حشيش مي‌كشند، اغلب مي‌گويند: «حشيش اعتياد نمي‌آورد»، «من اصلا به حشيش معتاد نيستم» يا «همان‌قدر به حشيش اعتياد دارم كه به چاي يا قهوه و نه بيشتر!»
اما نكته در اينجاست كه وابستگي به حشيش اصلا وابستگي جسمي نيست، بلكه يك اعتياد روحي و رفتاري شديد است و اين يكي از مصيبت‌هاي بزرگ حشيش است كه اغلب معتادانش هم خيال مي‌كنند به آن معتاد نشده‌اند.

2- برخي معتادان تصور مي‌كنند ترك اعتياد به حشيش خيلي طول مي‌كشد.

اين‌طور نيست. اگر شما به مصرف روزانه حشيش اعتياد پيدا كرده باشيد و به طور ناگهاني آن را كنار بگذاريد، برخي از اين علائم در شما بروز پيدا خواهد كرد: بي‌خوابي، تهوع، اختلالات خواب، تعريق، خواب‌هاي پريشان و... اما تمام اين علائم را اگر فقط بين 2 تا 4 روز تحمل كنيد، مي‌توانيد براي هميشه با حشيش خداحافظي كنيد.

3- بعضي‌ها خيال مي‌كنند حشيش همان‌قدر خطرناك است كه سيگار (و نه بيشتر!)

اگر از پزشكان بپرسيد از بين حشيش و سيگار كدام يك بدتر است، مي‌گويند هر دو. اما واقعيت اين است كه معمولا حشيشي‌ها دود را عميق‌تر فرو مي‌برند و آن را براي مدت بيشتري در ريه‌هايشان نگه ‌مي‌دارند و آن دسته از سيگاري‌هايي كه علاوه بر سيگار، حشيش هم مي‌كشند؛ بسيار بيشتر از ديگران در معرض ابتلا به سرطان ريه قرار مي‌گيرند. البته خوشبختانه ميزان ابتلا به سرطان‌هاي دستگاه تنفسي در آنهايي كه تا قبل از 30 سالگي از حشيش (و سيگار) دست كشيده‌اند، به ميزان چشمگيري كاهش مي‌يابد.

اما تفاوت‌هاي سيگار و حشيش به همين جا ختم نمي‌شود. حشيش به شدت توهم‌آور است و بر توانايي‌هاي مغزي هم تاثيرات واضح و نامطلوبي دارد، حافظه كوتاه‌مدت را مختل مي‌كند و توان مغز را در فراگيري علوم و اطلاعات جديد كاهش مي‌دهد.

و به عنوان نكته آخر هم بد نيست بدانيد كه درصد بسيار بالايي از حشيشي‌ها معمولا كارشان به هروئين كشيده مي‌شود.

4- مي‌گويند تحقيقات نشان داده كه حشيش، مردان و زنان را عقيم مي‌كند.

آيا حشيش منجر به عقيمي مردان و زنان مي‌شود؟ 

بيش از 40 سال است كه برخي محققان از رابطه بين مصرف حشيش و عقيمي صحبت مي‌كنند اما تا به امروز هيچ توجيه علمي براي اين فرضيه ارائه نشده است. البته آزمايشات نشان مي‌دهد كه ماده «تي‌اچ‌سي» موجود در حشيش مي‌تواند منجر به افت هورمون «ال‌اچ» شود و اين هورمون، همان عاملي است كه باعث تخمك‌گذاري در زنان مي‌شود و در ساخت اسپرم مردان نيز تاثير دارد. به‌علاوه حشيش حداقل در حدفاصل 4 تا 5 ساعت پس از مصرف، توانايي‌هاي جنسي فرد مصرف‌كننده را بشدت كاهش مي‌دهد.

همه چیز درباره حشیش  

     حشیش یا کانابیس cannabis از گیاهان بومی شناخته شده در آسیای مرکزی و چین از ۴۰۰۰ سال پیش است که به صورت وحشی یا کشت در همه جهان قابل رویش است و بوته آن شبیه گزنه است . این گیاه در ایران به نام شاهدانه معروف است . این گیاه در ابتدا برای ساختن طناب و الیاف پارچه استفاده میشده و احتمالا هندیها نخستین قومی بودند که بیش از دو هزار سال قبل به خاصیت سکر آور بعضی از فراورده های آن پی بردند و ترکیبات مختلفی از گیاه شاهدانه را فراهم آوردند , از جمله این که این گیاه را در تپه ماهورهای هند کشت داده , از صمغ آن در بعضی مراسم و اعیاد مذهبی برای ایجاد تهیج استفاده می کردند و همچنین حشیش را برای قربانیان خدایان به کار می بردند . ارسطو و جالینوس نیز شاهدانه را به عنوان دارو و زیاده روی در استعمال آن را باعث مستی میدانستند .
نخستین بار ایرانیان در کتاب زند اوستا اشاراتی به سکر حاصل از برگ شاهدانه نموده اند ودر ادبیات ایران و اعراب نیز از بوته شاهدانه نام برده شده است . در آغاز قرن هفتم و پیشروی مسلمانان به طرف غرب , این گیاه و اثر نشئه آور آن به آفریقائیان و سایر کشورهای مدیترانه معرفی شد . کشت این گیاه از منطقه مدیترانه به سمت شمال و به طرف اروپا گسترش یافت ولی استفاده از آن تنها به عنوان یک سکر آور مطرح نبوده , بلکه در صنعت نساجی نیز به کار برده میشد و از دانه های آن به عنوان مقاصد داروئی نیز استفاده میشد. درآمریکا از سال ۱۹۱۰ احتمالا به وسیله کارگران مهاجر مکزیکی از زمانی که اثر آن به عنوان یک ماده مسکر شناخته شد به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار گرفته است . مصرف حشیش در دهه ۱۹۶۰ بطور گسترده ای اشاعه یافت وتا به امروز دارد.
اگر برگها , جوانه ها و ساقه های فوقانی گیاه شاهدانه را قطع کرده و خشک کنند و به صورت سیگار بپیچند محصول به دست آمده ماری جوانا marijuana یا بنگ نامیده میشود . چون این توتون سبز رنگ و خیلی زبر است برای پیچیدن آن از چند دور کاغذ سفید یا قهوه ای بنام ریفر استفاده میکنند . در صورتیکه از برگها و ساقه های فوقانی یا گلدار وبه میوه نشسته و جوانه ها ی گیاه بالغ صمغ تهیه شود و به آن چرس میگویند و از انواع دیگر مرغوب تر است .
▪ گراس (grass ) : در زبان انگلیسی به معنای علف است , برگهای بوته گیاه را جمع آوری کرده مانند سیگار مصرف می کنند یا مثل چای دم کرده و می خورند . در ایران نیز به نام علف معروف است.
در صورتیکه از برگها و ساقه های بوته صمغ تهیه شود نسبت به چرس کیفیت پائین تری دارد و عموما به آن حشیش می گویند . از اسامی دیگر حشیش می توان به joint , stick , سیگاری , پنیر و مری جین اشاره نمود .
ناگفته نماند که این ماده که در آمریکای شمالی به ماری جوانا معروف است , در انگلیس به grass یا oten grass در فرانسه به اِدب , در هندوستان بنگه و گنجا , در خاور نزدیک و خاور میانه حشیش , در آفریقای جنوبی دگا , در سوریه و لبنان به حشیشه الکیف , در ترکیه به اِسریا اِسرا , در آفریقای مرکزی کامبا و در سایر کشورها به اسامی مختلفی چون وید , پات ,شانگ چاراز , مکونا و . . . شهرت دارد .
▪ گنجا : نوع دیگری از مشتقات برگ شاهدانه است که دارای توهم زائی کمتری است و در هندوستان مورد استفاده قرار می گیرد و از ترکیب صمغ و گلهای سرشاخه و برگهای شاهدانه بدست می آید
به عبارتی دیگر گانجا یا گنجا در زبان سانسکریت به معنای سبکی روح است . لازم به ذکر است که این ماده از گلهای خشک شده فوقانی در گیاه مونث و کود داده نشده شاهدانه تهیه می گردد.
▪ سینسمیلیا (sinsemilia ): در سالهای اخیر نوع بسیار قوی ماری جوانا تولید شده است که قسمت اعظم آن از گلهای انتخاب شده گیاه ماده (مونث) شاهدانه بوده و غلظت ماده موثر آن بسیار بالاست . این نوع در آسیا همچنین در آمریکا در هاوائی و کالیفرنیا تولید شده است .
▪ روغن حشیش : ماه خالص شده از حشیش است که به وسیله یک حلال, THc (تترا هیدرو کانابیول یاماده موثره حشیش) جدا شده وتقطیر و تغلیظ می گردد . رنگ این ماده سیاه یا قرمز است که به وسیله پیپ مخصوص و یا مخلوط با تنباکوی سیگار تدخین می گردد . غلظت THc آن ۶۰ / ۱۵ درصد می باشد . این در حالیست که غلظت حشیش معمولی ۸/۲ درصد و سینسمیلیا حدود
۱۴ درصد می باشد .
▪ چلم یا چلیم : نوعی روش مصرف محسوب می شود که در آن صمغ گیاه را به مقدار زیاد در داخل بطری یا درون میوه از قبل خالی شده دود میکنند.
این ماده مخدر بصورت حشیش تخته ای, حشیش لواشکی , گراس یا علف فروخته می شود .
▪ دوغ وحدت : معتادان حشیش را در آب یا شیر ریخته و به نام بنگ آب و یا دوغ وحدت مصرف می کنند . علت این نامگذاری این است که آن را بصورت دسته جمعی مصرف میکنند . البته همیشه یکنفر آن را مصرف نمیکند تا از بروز رفتارهای ناهنجار احتمالی مصرف کنندگان جلوگیری کند .
▪ غبار حشش : نوعی بسیار قوی از حشیش که در آن از گرده گلهای گیاه شاهدانه استفاده میشود این ماده فاقد رزین بوده به همین دلیل درصد خلوص آن بسیار بالاست .
● علائم مصرف حاد کانابیس ( حشیش ) :
طیف وسیعی از اثرات شناختی , احساسی , فیزیولوژیک و رفتاری را که به مقدار ارتباط دارند , ایجاد می کنند . موقعیت وحالت مصرف کننده, تجربه قبلی مصرف کننده و انتظارات و نگرش او در ایجاد علائم موثر است . در واقع اگر مصرف کننده انتظار شادی و خنده داشته باشد این احساس بعداز مصرف تشدید میشود که مصرف کنندگان به این حالت (trip گرفتن ) می گویند . این ماده برای اکثر مصرف کنندگان یک سرخوشی خفیف یا آسودگی ایجاد می کند . معمولا حشیش احساس سایر تجربه ها مانند گوش کردن به موسیقی , مزه غذا یا لذ ت از فعالیت جنسی را افزایش میدهد . درک زمان از بین میرود و معمولا گذشت زمان طولانی تر احساس می شود در موقعیت های اجتماعی پرحرفی و خنده بیشتر است . به طور معمول مصرف با یک احساس اوج (high ) یا نشئه آغاز میشود و به دنبال آن نشانه هایی مانند شنگولی (euphoria) همراه با خنده های بیمورد و خودبزرگ پنداری , آرامش , خواب آلودگی , اختلال در حافظه کوتاه مدت , مشکل در اجرای فرایند های ذهنی پیچیده و اختلال قضاوت , اختلال در عملکردهای حرکتی و همانگونه که گفته شد احساس کند شدن زمان ظاهر میشوند . گاهی اضطراب و ملال یا کناره گیری اجتماعی نیز دیده میشود اختلال هراس نیز در بین مصرف کنندگان حشیش شایع است که در آن فرد دچار وحشت و هراس بسیار شدیدی می شود که مشابه احساس مرگ قریب الوقوع است . به این حالت اصطلاحا Bad trip نیز می گویند و در بعضی از موارد علیرغم خروج مواد موثره حشیش از بدن این حالت باقی می ماند .
دو ساعت بعد از مصرف حشیش دو یا بیش از دوعلامت زیر وجود دارد :
۱) پر خون ملتحمه یا قرمزی چشم
۲) افزایش اشتها
۳) خشکی دهان
۴) تپش قلب
اگر حشیش را دود کنند آثار مسمومیت طی چند دقیقه ظاهر می شود ولی اگر بلعیده شود چند ساعت طول می کشد تا آثار مصرف بروز کند . عوارض مصرف معمولا ۳ تا ۴ ساعت دوام می یابد و اگر شیوه مصرف آن خوراکی باشد اثرات آن تا اندازه ای طولانیتر می شود . تاثیرات حشیش ممکن است گاهی اوقات از ۱۲ تا ۲۴ ساعت دوام یافته و یا دوباره ظاهرشوند زیرا مواد روان گردان آن از درون بافتهای چربی یا ازگردش خون روده ای -کبدی به آرامی آزاد میشوند . مصرف بیش از حد حشیش میتواند باعث افزایش اضطراب , هراس و بد بینی شود . افزایش ضربان قلب میتواند باعث افزایش هراس و وحشت مصرف کننده شود . نوسانات فشار خون و سبکی سر وغش کردن در هنگام ایستادن ممکن است دیده شود . مصرف حشیش حافظه کوتاه مدت وتوجه فردرا مختل می کند و بنابراین افکار و گفتار منقطع می شوند و فردجریان افکار و حرفهای خود را فراموش میکند .
در صورت مصرف مزمن و منظم حشیش بعد از گذشت ۱۲ ساعت از آخرین مقدار مصرف در مواردی رفتار غیر دوستانه و حتی رفتار پرخاشگرانه گزارش شده است . شواهدی موجود است که در صورت مصرف مقادیری همانند ده میلی گرم روزانه برای ده روز میتواند باعث ایجاد علائم ترک در صورت قطع مصرف شود. این در حالی است که سیگارماری جوانا شایدبین ۵ تا ۱۵۰ میلی گرمTHC ( تترا هیدرو کانابینول یا ماده موثر حشیش ) داشته باشد که در حین مصرف کمتر از % ۳۰ آن جذب شده و واردجریان خون فردمصرف کننده شود .
در صورت مصرف بالا وطولانی حشیش وقطع مصرف آن تهوع, استفراغ شایع است و در بعضی موارد تعریق , اسهال , درد عضلانی , لرزش , تحریک پذیری و اضطراب بوجود می آید . کشیدن حشیش در حاملگی میتواند باعث کوتاه شدن مدت حاملگی و تولد نوزاد باوزن کم شود . در پژوهش های انجام شده روی مادران مصرف کننده حشیش در طی حاملگی , افزایش خطر در ابتلا به شکل نادری از سرطان کودکان گزارش شده است . شواهدی وجود دارد که حشیش گاهی باعث بروز سایکوز و بیماری های روانی در مصرف کننده میشود . از دیگر عوارض مصرف طولانی مدت حشیش میتوان به مواد زیر اشاره کرد : حملات هراس , فراموشی دوره ای , زوال شخصیت , اغتشاش شعور , اختلالات قاعدگی در خانمها , اختلال در تعداد و فعالیت اسپرمها و عقیمی در مردان ودر موارد نادربه دنبال مصرف طولانی مقادیر بالا تشنج نیز دیده شده است . علاوه بر این , به دو اختلال دیگر ناشی از مصرف حشیش به نام های سندرم بی انگیزگی و flash back بطور اختصار در ذیل می پردازیم .
Flash back ممکن است ناهنجاری های ادراکی ماندگاری بعد از مصرف حشیش بوجودآید که در آن علیرغم پایان نشئگی ( علائم حاد و مصرف ) توهمات حسی در مصرف کننده بطور مکرر ایجاد می شودکه بسیار ناراحت کننده است .
Amotivational syndrome یا سندرم بی انگیزگی : مشکل دیگری که در مصرف طولانی و با دوز بالا در مصرف کنندگان ایجاد می شود سندرم بی انگیزگی است که بیمار فاقد انرژی برای رسیدن به خواسته های خویش می باشد و با افت تحصیلی یا شغلی یا افت احساسات و انرژی و افزایش وزن و تنبلی و سستی مشخص می شود .
▪ یافته های آزمایشگاهی :
معمولا ترکیبات خانواده حشیش رابا آزمایش ادرار می توان مشخص کرد . از آنجا که این مواد در چربی حل میشوند, در مایعات بدن به مدت طولانی باقی مانده و به کندی دفع می شود . آزمایش برای فردی که بصورت اتفاقی حشیش مصرف میکند از ۷ تا ۱۰ روز مثبت است وبرای فردی که مدام مصرف داشته باشد ۲ تا ۴ هفته مثبت میباشد.









نویسنده دکتر کمال سبکتکین، پزشک مشاور و درمانگر


کلینیک تخصصی ترک اعتیاد آتیه نو   .  .  .    کانابیس و مشتقات آن :پرمصرف‌ترین مخدر جهان       پرمصرف‌ترین مخدر جهان
کانابیس و مشتقات آن توسط ۵/۲ درصد جمعیت جهان مورد سوءمصرف قرار می‌گیرد . . .


آدم‌ها زمانی که روی زمین پا گذاشتند، مثل کودکی که تازه راه رفتن را آموخته، همه پدیده‌های اطراف خود را امتحان می‌کردند. این کنجکاوی تمام‌نشدنی گاهی به سود آدم‌ها بوده و گاهی برای‌شان گران تمام شده است. کشف و استفاده از گیاهان روان‌گردان از جنس همان کنجکاوی‌هایی است که آدم‌ها در حال پرداخت هزینه‌های آن هستند....

یکی از موادی که از زمان‌های بسیار دور تاکنون برای ورود به توهمات مصنوعی استفاده شده گیاهی به نام کانابیس ساتیوا است. این گیاه به شکل درختچه‌هایی است که شاهدانه هندی هم نامیده می‌شوند. کانابیس بومی نواحی استوایی است و برای رشد به آب و هوایی معتدل نیاز دارد. اثرات این گیاه از قرن‌ها پیش شناخته شده بود و برای مصارف صنعتی و طبی و نیز اثرات روان‌گردان آن کشف می‌شد.

حتی نشانه‌هایی از مصرف این گیاه چند قرن قبل از میلاد هم وجود دارد. هرودوت، مورخ معروف یونانی، قبیله‌ای را توصیف می‌کند که پنج قرن قبل از میلاد مسیح دانه‌های شاهدانه را روی منتقل می‌ریختند و پس از استنشاق دود حاصل از آن همگی سرمست می‌شدند و شروع به هلهله کشیدن می‌کردند. ماری جوآنا (گراس، علف یا بنگ)، حشیش و روغن حشیش (روغن علف) همگی محصولاتی هستند که از این گیاه استخراج می‌شوند.

ماده اصلی موجود در این گیاه که محرک سیستم عصبی و مغز است thc یا d ـ تتراهیدروکانابینول نام دارد. حشیش فرآورده‌ای است که بیشترین میزان thc را دارا است. البته حشیش در اصل نام گیاه ماده است که هنوز بارور نشده است.

ماری جوآنا هم ماده محرک دیگری است که در واقع‌ برگ‌های همین گیاه کانابیس است. این برگ‌ها در زبان مکزیکی ماری جوآنا نامیده می‌شوند. بنابراین در مکزیک و برخی کشورهای دیگر مواد خام حاصل از این گیاه به نام ماری جوآنا معروف‌اند.

در حال حاضر ۶۱ ماده شیمیایی وجود دارند که یا مستقیما از کانابیس استخراج می‌شوند و یا ساختمان آنها شبیه مواد محرک حاصل از این گیاه است. این ۶۱ ماده، گروه کانابینویید گفته می‌شوند و آثار جسمی و روانی متعددی روی بدن انسان به جا می‌گذارند.

● شایع‌ترین ماده‌ای که در دنیا مورد سوءمصرف قرار می‌گیرد

از میان تمام داروهای محرک و مخدری که تاکنون شناخته شده‌اند کانابیس پرمصرف‌ترین آنهاست. در واقع این ماده در سرتاسر دنیا، در هر قاره و کشوری وجود دارد. طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت حدود ۱۴۷ میلیون نفر یعنی ۵/۲ درصد جمعیت جهان از کانابیس یا مشتقات آن استفاده می‌کنند، در حالی که این آمارها در مورد سوءمصرف کوکایین و اپیوم‌ها ۲/۰ درصد است.

از سال ۱۹۶۰ به بعد سوءمصرف کانابیس رشد چشم‌گیری در کشورهای صنعتی جهان داشته است. برای مثال، در آمریکا، اروپای غربی و استرالیا کانابیس کاملا وارد فرهنگ جوانان شده و سن شروع استفاده از این ماده به شدت پایین آمده است. یکی از عوامل بسیار مهم در مصرف بالای کانابیس قیمت ارزان این ماده است چون کانابیس نسبت به کوکایین و حتی اپیوم‌ها قیمت کمتری دارد، مصرف بسیار گسترده‌تری نسبت به آنها پیدا کرده است.

● آثار مصرف کانابیس در کوتاه‌مدت

شاید اکثر مردم بدانند که آثار اصلی کانابیس روی سیستم عصبی و مغز است اما مطالعات زیادی انجام شده تا محل دقیق اثر و نیز چگونگی تاثیر این ماده کشف شود.

یکی از اثرات اثبات شده کانابیس تخریب سیستم شناختی و یادگیری است. این ماده باعث می‌شود هم یادگیری مطالب جدید و هم به یاد آوردن مطالبی که قبلا یاد گرفته شده با مشکل مواجه شود. البته این ماده روی بخش حرکتی مغز هم اثر مخرب دارد. تا ۲۴ ساعت پس از مصرف ۲۰ میلی‌گرم کوکایین مغز انسان قدرت تطابق و تنظیم حرکت‌های پیچیده مغزی را از دست می‌دهد. برای مثال، رانندگی پس از مصرف این ماده باعث بروز تصادفات شدید خواهد شد.

● آثار مصرف کانابیس در طولانی‌مدت

اعتیاد به کانابیس و مشتقات آن در طولانی‌مدت عوارض برگشت‌ناپذیری به جا می‌گذارد. از بین رفتن قدرت تمرکز و از دست رفتن حافظه آزاردهنده‌ترین عوارضی هستند که حتی با قطع مصرف هم بهبود نمی‌یابند. همچنین ممکن است مصرف طولانی به نوعی بیماری روانی به نام اسکیزوفرنی منجر شود. افرادی که این ماده را به شکل تدخینی مصرف می‌کنند، علاوه بر عوارض عصبی مستعد ابتلا به انواع بیماری‌های تنفسی نیز می‌شوند.

در ضمن مصرف کانابیس توسط خانم‌های باردار باعث اختلال رشدی و تکاملی در جنین خواهد شد.

● فواید درمانی کانابیس

گرچه سوء مصرف کانابیس معضل بزرگی در تمام دنیا ایجاد کرده است اما نباید اثرات مفید این گیاه را هم نادیده گرفت. برای مثال، یکی از خاصیت‌های جالب این گیاه اثر قوی آن در جلوگیری از تهوع است. اصولا برای جلوگیری از تهوع و استفراغ‌های شدید در بیماری‌هایی مانند سرطان یا ایدز از داروهای مشتق از کانابیس استفاده می‌شود. البته این گیاه آثار درمانی دیگری هم دارد که هنوز کاملا اثبات نشده‌اند و توسط پزشکان مورد استفاده قرار نمی‌گیرند، مثلا بهبود آسم، گلوکوم، اثر ضدافسردگی، تحریک اشتها، ضدتشنج و ضداسپاسم.

حشیش روان‌پریشی می‌آوردکانابیس و مشتقات آن آثار مخرب زیادی روی سیستم عصبی دارند؛ از حسی و حرکتی گرفته تا عوارض روانی. اما مطالعه‌ای جدید در استرالیا تک‌تک این عوارض و احتمال بروز هر یک را بررسی کرده است. براساس نتایج این مطالعه، اگر مصرف این مواد از سنین پایین شروع شود و به طور مزمن ادامه پیدا کند، فرد با احتمال بسیار بالایی به یکی از انواع سایکوز مبتلا خواهد شد. این سایکوز ممکن است توهم، هذیان یا انواع مشکلات روانی دیگر باشد.

این مطالعه روی ۳۸ هزار جوان حول و حوش ۲۰ سال صورت گرفته که ۱۴ درصدشان بیش از ۶ سال ماری جوآنا یا حشیش مصرف می‌کرده‌اند. در معاینات و بررسی‌هایی که انجام گرفت، مشخص شد که این تعداد ۲ برابر افراد عادی، به اسکیزوفرنی یا سایکوز مبتلا بوده و ۴ برابر دیگران دچار هذیان‌های مختلف بوده‌اند. البته متخصصان معتقدند وجود برخی ریشه‌های بیماری‌های روانی در افراد باعث رو آوردن به مواد مخدر یا توهم‌زا می‌شود. بنابراین برای اثبات نوع رابطه سوء مصرف مواد و انواع سایکوزها باید همچنان مطالعات بیشتری صورت بگیرد.

● مصرف حشیش؛ از قانونی تا غیرقانونی

اکثر کشورهای دنیا قوانینی بر علیه کشت، نگهداری، فروش و یا مصرف کانابیس و محصولات آن دارند. البته برخی کشورها مجوز کشت این گیاه را با اجازه و نظارت دولت صادر می‌کنند. این کشورها استفاده از دانه یا فیبر کانابیس را به شرطی که به عنوان مخدر و محرک عصبی سوء مصرف نشود، مجاز می‌دانند. مثلا این گیاه در صنایع داروسازی بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بعضی کشورها قوانین آزادتری برای استفاده از این گیاه دارند. مثلا در کشور پرتغال استفاده شخصی از این گیاه به هر منظوری که باشد، منعی ندارد اما هر فرد مجاز است فقط ۲۵ گرم از این ماده را همراه داشته باشد و بیشتر از آن قانونی نیست.

در آلمان، سوئیس و کلمبیا هم استفاده مقادیر مشخصی از کانابیس و مشتقات آن قانونی است ولی تجارت و توزیع این ماده غیرقانونی محسوب می‌شود و اما هرگاه بحث قانون و حشیش به میان می‌آید حتما نامی هم از کشور هلند برده می‌شود. برخلاف تصور عموم استفاده از مواد مخدر در این کشور قانونی نیست، بلکه مواد مخدر طبق قانون اساسی این کشور به دو دسته سخت و نرم تقسیم می‌شوند.

دسته سخت شامل هرویین و کوکایین هستند که استفاده از آنها در هر جایی و به هر مقداری ممنوع است اما دسته نرم داروها موادی هستند که خطر مصرف آنها کمتر از دسته سخت است. حشیش جزو همین دسته دوم است. استفاده از داروهای دسته دوم در مکان‌هایی خاص و تحت نظر دولت و البته به میزان مشخصی مجاز می‌باشد. در حال حاضر این مکان‌های خاص که در هلند به آنها کافی‌شاپ می‌گویند یکی از جاذبه‌های توریستی این کشور هستند.

ارتباط حشیش با سرطان ریه       به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبكه خبر، پژوهشگران با درج مقاله ای در شماره اخیر نشریه اروپایی تنفس اعلام كردند: مصرف حشیش ، خطر سرطان ریه را در افراد افزایش می دهد.
بررسی اخیر محققان در نیوزیلند نشان می دهد : مصرف مرتب حشیش همانند استعمال دخانیات خطر ابتلا به سرطان ریه را در افراد افزایش می دهد.

پژوهشگران با مقایسه 79 بیمار مبتلا به سرطان ریه با 324 فرد سالم متوجه شدند ، مصرف روزانه حشیش ، خطر ابتلا به سرطان ریه را پس از یكسال 8 درصد افزایش می دهد كه این میزان تقریبا برابر با افزایش خطر سرطان ریه پس از یكسال با مصرف روزی یك پاكت سیگار است.   .  .  .    جنون حشيش       محققان به تازگي كشف كرده‌اند استشمام دود «كانابيس» حتي بيش از سيگار ضرر دارد.
كانابيس يا شاهدانه كه از گل‌هاي خشك شده گياه «كانابيس ساتيوا» به‌دست مي‌آيد، به شكل‌هاي مختلفي مصرف مي‌شود؛ ماري جوانا (از گل هاي خشك شده گياه تهيه مي‌شود)، حشيش (صمغ غليظي كه از حرارت دادن كرك‌هاي غده‌اي گياه به‌دست مي‌آيد) و بنگ (نوشابه يا شيره‌اي كه از ساييدن برگ گياه گرفته مي‌شود) معروف‌ترين آنها هستند.[چطور گرفتار اعتیاد می‌شوند؟]

ماده فعال اصلي اين گياه تترا هيدرو كانابينول (THC) است كه بيشتر عوارض هم در اثر همين ماده است. روزگاري اين مواد، مخدر به حساب نمي‌آمدند، اما امروزه مصرف آنها در اكثر كشورها غيرقانوني شناخته شده است. با اين‌حال هنوز هم جزو خانواده «كانابي» شايع‌ترين موادي هستند كه متأسفانه مورد سوء مصرف قرار مي‌گيرد.

با اينكه درمورد زيان‌هاي مصرف اين ماده زياد كار شده اما به‌دليل شيوع بالاي استفاده غيرقانوني از آن هنوز هم متخصصان درباره عوارض كانابيس تحقيق مي‌كنند و به نتايج جديدي مي‌رسند.

اولين شواهدي كه از مصرف اين گياه به دست آمده به عصر حجر برمي‌گردد. اگرچه ذغال اين گياه در دفينه‌هاي آتشگاه در روماني پيدا شده اما هندوهاي نپال و هند به استفاده از آن شهرت دارند. علاوه بر هندوها كه به اثرات توهم‌زايي اين گياه پي برده بودند، آشوريها هم آن را به‌عنوان ماده‌اي محرك مي‌شناختند.

اين ماده هزاران سال به‌عنوان دارو در هند، چين و خاور ميانه استفاده مي‌شد (در چين براي درمان مالاريا، يبوست و رماتيسم از آن استفاده مي‌كردند) تا اينكه توجه پزشكان غربي در اواسط قرن 19 به اين ماده جلب شد. آن زمان، اين ماده به قدري مورد توجه قرار گرفت كه نه تنها در تمام فروشگاه‌ها آزادانه فروخته مي‌شد، بلكه حتي پزشك ملكه ويكتوريا هم براي تسكين دردهاي ملكه آن را تجويز مي‌كرد.

با اختراع داروهاي مسكن تزريقي و مسكن‌هايي مانند آسپرين در اواخر قرن 19، استفاده پزشكي از اين ماده پايان يافت. سال 1928 كانابيس درانگلستان غيرقانوني شناخته شد و به‌دنبال آن در كنفرانس ژنو يك وكيل مصري همه را متقاعد كرد كه اين ماده مانند ترياك تهديدي جدي براي جوامع به حساب مي‌آيد.

بدتر از سيگار

گذشته از همه اثرات مخدر، به تازگي محققان كانادايي متوجه شدند در بخارات حشيش، آمونياك (يك ماده سرطانزا) 20 برابر بيشتر و سيانيد هيدروژن واكسيد نيتروژن (كه در تخريب ريه و قلب نقش دارند) 5 برابربيشتر از دود سيگار است.

البته لازم است مصرف‌كنندگان اين دو ماده بدانند سمومي كه باعث نازايي مي‌شوند (هيدروكربن‌هاي چند حلقه‌اي آروماتيك) در دود تنباكو (سيگار) بيشتر از حشيش است! در تحقيقات قبلي هم بر اين مسئله تأكيد شده بود كه ضرر حشيش براي ريه بيش از سيگار است چون عميق‌تر استنشاق شده و مدت زمان بيشتري در ريه نگهداشته مي‌شود. البته در مقايسه‌اي كه اين محققان انجام دادند ميزان نيكل، كروم، آرسنيك و سلنيوم در سيگار وحشيش تفاوت چنداني نداشت.

بد نيست بدانيد يك چهارم مردم در انگلستان سيگاري هستند درحالي‌كه يك ششم افراد در سن 15 تا 34 سالگي حداقل يك‌بار حشيش كشيده‌اند.

مواظب ريه‌ات باش

نتايج بررسي محققان نيوزيلندي كه در مجله توراكس به چاپ رسيده نشان مي‌دهد حشيش به مجاري بزرگ هوايي و ريه آسيب رسانده وايجاد برونشيت مزمن مي‌كند كه علائمي مانندسرفه و خس خس سينه دارد.علاوه براين با كاهش تعداد رگهاي كوچك و ظريف، قدرت ريه براي گرفتن اكسيژن و خارج كردن مواد زائد از بافت را هم تخريب مي‌كند.

البته وسعت اين آسيب به تعداد دفعات استعمال بر مي‌گردد و هرچه دفعات بيشتر باشد، آسيب هم بيشتر است. نكته جالبي كه در اين مطالعه به‌دست آمده اين است كه يكبار حشيش كشيدن در انسداد راه‌هاي هوايي اثري معادل 5/2 تا 5 بار سيگار كشيدن دارد. البته دكتر كيت پروز، رئيس انجمن ريه انگلستان معتقد است در كل زيان سيگار بيشتر است چون مقدار سيگاري كه فرد مصرف مي‌كند معمولا بيش از حشيش است.

ديوانه مي‌كند!

تيم محققي از دانشگاه بريستول و كارديف در مجله لانست مقاله‌اي منتشر كرده و نسبت به عوارض حشيش به جوانان هشدار دادند. آنها معتقدند در انگلستان، بيماري حدود 800 مورد از بيماران شيزوفرني كه در سال تشخيص داده مي‌شوند با مصرف حشيش مربوط است.

اين بررسي نشان داد مصرف‌كنندگان حشيش دوبرابر بيش از افراد عادي علائم جنون( مانند توهم و هذيان) دارند و 40 درصد بيشتر احتمال دارد كه به بيماري‌هاي رواني مثل شيزوفرني مبتلا شوند. نويسندگان اين مقاله معتقدند به‌دليل شيوع بالاي مصرف حشيش، اين ماده عامل حدود 14 درصد از مشكلات رواني جامعه جوانان انگليس است. البته روان‌پزشكان مي‌گويند ممكن است افرادي كه حشيش مصرف مي‌كنند خصوصيات رواني ديگري هم داشته باشند كه باعث شده خطر بيماري‌هاي رواني در آنها زياد شود.

دشمن قلب و عروق

بيش از 3 دهه است كه دانشمندان راجع به اثرات حشيش بر قلب هشدار داده‌اند و اثر اين ماده در ايجاد سكته قلبي بار‌ها و بارها گزارش شده‌است، اما هنوز هم معلوم نيست آيا با اثرمستقيم بر رگهاي قلب اين كار را انجام مي‌دهد يا نه؟ در هر حال چيزي كه مشخص شده اين است كه حتي اگر ساير عوامل خطر (مانند كلسترول، استرس، فشار خون و سيگار ) در فردي وجود نداشته باشد، مصرف اين ماده مي‌تواند فرد را به سوي مرگ در اثر سكته قلبي ببرد.

با اين حال محققان مؤسسه ملي سوء مصرف مواد در بالتيمور متوجه شدند، مصرف‌كنندگان ماري جوانا رگ‌هاي خوني تنگ‌تري داشته و سرعت جريان خون در مغزشان پس از حتي يك ماه ترك اين ماده، بيشتر است. اين بدان معني است كه ماري‌جوانا باعث ناهنجاري‌هايي در رگهاي كوچك مغز مي‌شود كه ممكن است موجب نرسيدن خون كافي به مغز شده و عملكرد مغز (مثلا حافظه و تفكر) را مختل كند. بد نيست بدانيد ميزان سكته مغزي هم در مصرف‌كنندگان اين ماده بيشتر بوده كه باز هم تأييد‌كننده نتايج قبلي است. اين بررسي كه نتايجش در مجله نورولوژي منتشر شده، از فناوري فراصوت براي اندازه گيري جريان خون مغز افراد استفاده كرده است.

تحقيقي كه در دانشگاه مك گيل در مونترال انجام شده هم نشان داده مصرف طولاني مدت حشيش مي‌تواند باعث از دست رفتن مولكول‌هايي به نام گيرنده cb1 در سرخرگ‌هاي مغز اين افراد شده ومنجر به كم شدن جريان خون مغز و اختلال در تمركز، حافظه و قدرت يادگيري ‌شود.

بد نيست بدانيد لوزالمعده هم از شر حشيش در امان نيست. اگر چه مطالعات زيادي در اين باره انجام نشده اما بررسي‌ها نشان داده مصرف THC كه ماده مؤثره حشيش و ماري جواناست، عامل حدود 2 درصد از موارد پانكراتيت حاد است. (در اين بيماري لوزالمعده فرد به‌طور ناگهاني دچار التهاب مي‌شود) اگر چه اين بيماري نادري است و هنوز مكانيسم ايجاد آن توسط THC مشخص نيست اما مشخص شده كه ميزان ماده مصرفي در شدت آن نقش مهمي دارد.

بپا تصادف نكني

وقتي در اتوبان، اتومبيلي را مي‌بينيد كه با سرعت زياد از لا به‌لاي بقيه ماشين‌ها رد شده و به‌اصطلاح لايي مي‌كشد، اگر با خود فكر كنيد «حتما يه چيزي كشيده يا خورده!» پر بيراه نرفته‌ايد! محققان كانادايي با بررسي ميزان THC در خون افرادي كه دچار تصادف شده بودند متوجه شدند بسياري از اين افراد پيش از تصادف از اين ماده استفاده كرده بودند. به اين ترتيب ارتباط بسياري از تصادفات وسايل نقليه موتوري با مصرف حشيش هم اثبات شده است!   .  .  .    حقایقی در مورد حشیش       ● هفت کثیف
كانابیس (حشیش یا ماری جوانا) از ۵۰۰۰ سال پیش هم برای مقاصد تفریحی و هم برای مقاصد طبی مورد استفاده بود. این ماده كه منشاء آن را چین یا آشور دانسته‌اند، قرن‌ها برای بیماری‌هایی مانند روماتیسم، جراحات و بیماری‌هایی مربوط به مواد زائد بدن به كار می‌رفته است. در كشورهای غربی پس از دوره‌ای از رواج مصرف آن در دهه‌های ۶۰ و اوایل ۷۰ كه آن را به یكی از نمودهای اعتراض اجتماعی جوانان بدل كرد، طی دو دهه گذشته مصرف آن به شدت افزایش یافته است، به طوری كه در بعضی از كشورها مصرف آن حتی از سیگار هم بیشتر شده است. در عین حال اختلاف نظرهای عمده‌ای حتی بین پژوهشگران در مورد میزان اثرات مضر آن و اثرات مفید آن در درمان بعضی از بیماری‌ها و نحوه مواجهه با مصرف آن در سطح جامعه بروز كرده است.
▪ فرآورده‌های كانابیس
كانابیس از گونه مونث گیاه شاهدانه «كانابیس ساتیوا» به دست می‌آید.ماده اصلی روانگردان آن امگا _ ۹ _ تتراهیدروكانابینول (THC) است. محتوای THC در سرشاخه‌های گلدار گیاه در بالاترین حد است و به ترتیب در برگ‌ها، برگ‌های تحتانی، ساقه و دانه‌های گیاه كاهش می‌یابد. فرآورد‌ه‌هایی كه از این گیاه به دست می‌آید، شامل ماری جوانا (با محتوای THC ۰‎/۵ تا ۵ درصد) كه از سرشاخه های گلدار و برگ های خشك شده گیاه به دست می‌آید، حشیش (با محتوای THC ۲ تا ۲۰ درصد) كه از رزین خشك شده و گل های فشرده شده گیاه تهیه می شود و روغن حشیش كه حاوی ۵ تا ۱۵ درصد THC است.كانابیس به صورت سیگارت یا با قلیان كشیده می‌شود و گاهی آن را با توتون مخلوط می‌كنند. افرادی كه حشیش یا ماری جوانا می‌كشند، معمولاً پك‌های عمیق می‌زنند و نفس خود را نگه می‌دارند تا جذب آن را به حداكثر برسانند. ماری جوانا یا حشیش ممكن است خورده شوند.
▪تأثیرات حاد مصرف كانابیس
مصرف كانابیس باعث سرخوشی و آرامش، تغییرات ادراكی، تحریف درك زمان تشدید تجربیات حسی معمول مانند خوردن، تماشای فیلم و شنیدن موسیقی می‌شود. حشیش هنگام مصرف در محافل جمعی ممكن است باعث خنده و پرحرفی مسری شود.مصرف زیاد این ماده و نشئگی حاصل از آن باعث اختلال در توجه و حافظه كوتاه مدت، مهارت‌های حركتی، زمان واكنش و فعالیت‌های مستلزم مهارت می شود.شایع ترین عارضه زودرس مصرف كانابیس در افرادی كه بار اول از آن استفاده می كنند حمله اضطراب و وحشت زدگی است كه یكی از دلایل رایج ادامه ندادن مصرف آن است. این حالت همچنین در افرادی كه مداوماً كانابیس مصرف كنند، هنگام مصرف بیش از حد معمول آن، دیده می‌شود.بعد از كشیدن حشیش در عرض چند دقیقه ضربان قلب ۵ تا ۲۰ درصد افزایش می‌یابد، فشار خون در حال نشسته افزایش و با ایستادن كاهش می‌یابد. این اثرات در یك فرد سالم عارضه چندانی ایجاد نمی‌كند و نسبت به آنها تحمل به وجود می‌آید. مسمومیت حاد كانابیس احتمال بسیار كمی دارد و تا به حال موردی از مسمومیت از آن در انسان گزارش نشده است.كانابیس بر حسب میزان مصرف باعث اختلال در كاركرد شناختی و رفتاری می‌شود كه بالقوه می‌تواند باعث اختلال در رانندگی وسایل نقلیه یا كار با سایر ماشین‌ها كه مستلزم مهارت است شود. یك پیامد احتمالی وخیم مصرف كانابیس در صورتی كه در حد نشئگی استفاده شده باشد می‌تواند تصادفات رانندگی باشد. گرچه در شبیه سازهای آزمایشگاهی اثر مصرف تفریحی كانابیس به مهارت‌های رانندگی معادل غلظت‌های ۰‎/۰۷درصد تا ۱/۰ درصد الكل در خون بوده است، بررسی اثرات كانابیس در شرایط واقعی جاده‌ها اثرات خفیف آن است، شاید به علت آنكه مصرف كنندگان كانابیس بیشتر از مصرف كنندگان الكل به اختلال مهارت‌های خود آگاهی دارند و از رانندگی پرهیز می كنند.نتایج بررسی‌های همه گیر شناسی در مورد نقش حشیش در حوادث رانندگی در جاده‌ها دوپهلو بوده است و به نظر می‌رسد كه در این موارد نقش كانابیس تنها افزایش اثرات الكل است.
▪ اثرات درازمدت مصرف كانابیس
- دستگاه ایمنی: گرچه بررسی‌ها در حیوانات آزمایشگاهی نشان دهنده مهار اجزای مختلف دستگاه ایمنی به وسیله كانابیس است، در حال حاضر هیچ شاهد قطعی وجود ندارد كه مواد شبه كانابیس كاركرد ایمنی انسان را مختل كنند.
- دستگاه تنفس: دود كردن طولانی مدت و به مقدار زیاد كانابیس باعث افزایش علائم تنفسی در مبتلایان به برونشیت مزمن مانند سرفه كردن، تولید خلط وخس خس سینه می‌شود و با كاهش كاركرد ریوی همراهی دارد.كشیدن طولانی مدت حشیش یا ماری جوانا ممكن است باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان‌های دستگاه تنفس شود و میزان اثر آن در این رابطه دست كم در حد كشیدن سیگار معمولی است.
- دستگاه تولید مثلی: گرچه تجویز مزمن THC به حیوانات آزمایشگاهی باعث بعضی اختلالات تولید مثلی در آن ها شد، اثرات مشابه در انسان مشاهده نشده است.تنها مورد ثابت شده كاهش وزن جنین در مادرانی است كه در طول بارداری به كشیدن حشیش ادامه داده اند.
- اثرات رفتاری: نتایج مطالعات در مورد میزان رابطه بین مصرف زیاد كانابیس در نوجوانی و اختلال تحصیلی در دوران تحصیلی و دوران كاری متعارض بوده است.
- اثرات شناختی: مصرف طولانی مدت و به مقدار زیاد كانابیس باعث ایجاد نقصان شدید و شدیداً ناتوان كننده حافظه، توجه و كاركرد شناختی مانند آنچه در الكل دیده می‌شود نمی‌شود، اما ممكن است اختلال خفیفی در توجه و حافظه به وجود آید كه پس از قطع مصرف كانابیس احتمالاً برگشت پذیر است.
- وابستگی به كانابیس: در افرادی كه به طور مزمن مقدار زیادی كانابیس مصرف می‌كنند و به رغم عواقب ناگوار شخصی به مصرف آن ادامه می دهند وابستگی به كانابیس به وجود می‌آید. معمولاً از هر ده نفری كه به مصرف كانابیس مبادرت می‌كنند، تنها یك نفر در حین ۴ تا ۵ سال بیشترین میزان مصرف به آن وابسته می‌شود.خطر این وابستگی كمتر از خطر وابستگی به نیكوتین (۳۲ درصد) و مواد افیونی (۲۳ درصد) و در حد مشابه الكل (۱۵ درصد) است.بعضی از گروه های اجتماعی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عوارض زودرس یا دیررس مصرف حشیش یا ماری جوانا هستند، از جمله نوجوانانی كه سابقه مشكلات تحصیلی دارند، مصرف حشیش را خیلی زود در سال‌های ابتدایی زندگی شروع می‌كنند، در معرض خطر مصرف سایر موادمخدر یا محرك هستند و یا به حشیش وابسته می‌شوند. زنانی كه حین بارداری به مصرف حشیش ادامه می‌دهند ممكن است در معرض خطر بالای به دنیا آمدن نوزادان كم وزن باشند و بالاخره در افراد دچار بیماری‌های ریوی مانند آسم و برونشیت یا بیماری‌های روانی مثل اسكیزوفرنی یا وابستگی به الكل و سایر موادمخدر مصرف حشیش ممكن است بیماری اصلی فرد را تشدید كند.
▪ آیا مصرف حشیش زمینه ساز اعتیاد به سایر مواد مخدر قوی تر است؟
همه بررسی‌هایی كه در آمریكا انجام شده است نشان دهنده توالی مصرف ابتدایی ماری جوانا و سپس روی آوردن به داروی غیرقانونی «قوی تر» مانند مواد محرك (آمفتامین ها) و مواد افیونی بوده است. اما پژوهشگران در تفسیر این توالی اختلاف نظر دارند.
فرضیه كمتر قانع كننده این است كه مصرف كانابیس مستقیماً باعث افزایش مصرف سایر موادمخدر یا محرك می شود. اما دو فرضیه دیگر كه بیشتر حمایت متخصصان را جلب كرده است، یكی این است كه نوجوانان ناسازگاری كه به مصرف حشیش روی می آورند، در عین حال مستعد مصرف سایر موادمخدر هم هستند؛ دوم آنكه مصرف حشیش باعث تعامل اجتماعی آنها و همسالان مصرف كننده موادمخدر و دسترسی بیشتر به فروشندگان این مواد می‌شود، بنابراین احتمال بیشتری دارد كه به سایر مواد مخدر هم آلوده شوند.
▪ مصارف طبی كانابیس
كانابینوئیدهای صناعی در حال حاضر به صورت قرص خوراكی نابیلون (nabilone) در انگلیس و دانابینول (danabinol) در ایالات متحده به عنوان داروی ضداستفراغ قوی برای بیماران مبتلا به سرطان كه تحت شیمی درمانی هستند مورد استفاده است.با توجه به اثرات افزاینده اشتهای مواد شبه كانابیسی از آنها در درمان بیماران مبتلا به بی اشتهایی، تهوع و استفراغ ناشی از ایدز، مصرف مواد افیونی و داروهای ضدویروسی نیز استفاده می‌شود.اثرات ضد درد و شل كننده عضلانی كانابیس، امكان استفاده از آن را در درمان دردهای مزمن چه به تنهایی و چه همراه سایر داروها فراهم می‌آ ورد، هر چند در این مورد تحقیقات زیادی تا به حال انجام نشده است. استفاده از مواد شبه كانابیسی در مدل های حیوانی بیماری MS اسكلروز متعدد) نشان دهنده كاهش لرزش و گرفتگی عضلانی بوده است. همچنین گزارش‌های موردی زیادی در مورد اثرات مفید كانابیس در برطرف كردن عوارض MS وجود دارد. در حال حاضر تحقیقات در مورد اثبات اثرات مفید كانابیس در درمان MS ادامه دارد.پژوهش ها در دو دهه گذشته دو نوع گیرنده كانابینوئیدی را در بدن مشخص كرده است. گیرنده‌های CB۱ كه در دستگاه اعصاب مركزی (عقده‌های پایه‌ای، مخچه، قشر مخ، هیپوكامپ و طناب نخاعی) و نیز در بافت های محیطی مانند رحم و قلب وجود دارند و گیرنده‌های CB۲ كه در بافت‌های محیطی، در طحال و ماكروفاژها قرار دارند و نقشی در تنظیم فعالیت لنفوسیت ها به عهده دارند این گیرنده ها دارای لیگاندهای درون زا نیز هستند. امید بر این است كه در آینده با ساخت داروهایی كه به طور اختصاصی بر این گیرنده‌ها اثر كنند، بتوان اثرات درمانی ناشی از كانابیس را بدون عوارض جانبی احتمالی به دست آورد.
● اختلاف نظر‌ها در مورد نحوه برخورد با حشیش و ماری جوانا
گسترش بی‌سابقه مصرف كانابیس در كشورهای غربی و نیز ادعاها در مورد كم ضرر بودن یا حتی منافع آن باعث تقاضاهای فراوان برای قانونی كردن مصرف آن شده است، همچنان كه مثلاً مصرف سیگار و الكل در این كشورها قانونی است سیاست كشورهای غربی در این باره متفاوت بوده است، در حالی كه در كشوری مانند هلند مصرف كانابیس در كافه هایی خاص آزاد و قانونی است، در بعضی مكان‌ها در ایالات متحده مصرف آن غیرقانونی است.موافقان قانونی شدن مصرف كانابیس بر چند نكته تاكید می كنند؛ یكی اینكه هزینه‌های زیادی برای كنترل مصرف آن باید صرف كرد بدون اینكه تاثیری در جلوگیری از گسترش استفاده از آن داشته باشد. نكته دیگر این است كه اعمال مجازات‌های قانونی در مورد مصرف كنندگانی كه از پیش ممكن است دچار محرومیت‌های اجتماعی باشند، را در معرض بدتر شدن وضعیت شغلی یا تحصیلی قرار می‌دهد.از طرف دیگر منع مصرف آن باعث روی آوردن افراد به قاچاقچیان می شود كه ممكن است آنها را به سایر موادمخدر خطرناك تر آلوده كنند و بالاخره اینكه آنها به نتایج بررسی‌هایی استناد می كنند كه آزاد شدن مصرف كانابیس در هلند یا ۱۱ ایالت آ مریكا باعث افزایش رواج مصرف آن نشده است.در مقابل مخالفان آزادسازی مصرف كانابیس از یك طرف به خطرات مربوط به سلامتی و امكان وابستگی به آن و عدم اثبات اثرات مفید را مطرح می كنند و نیز منافع قانونی شدن آن را مانند سیگار و الكل رد می كنند.
به گفته آنها سیگار و الكل به رغم قانونی بودن سالانه باعث مرگ افراد بسیار می‌شوند و این خطر نیز وجود دارد كه شركت‌های تولید كننده سیگار كه در كشورهای غربی با خطر از دست دادن بازارهای خود و نیز دعواهای قضایی متعدد برای جبران خسارات وارده بر سلامت افراد روبه رو هستند، با سوءاستفاده از بازار جدید ایجاد شده، به ترویج مصرف حشیش و ماری جوانا بپردازند در عین آنكه از نظر آنها كنترل كردن بازار قانونی كانابیس نیز غیرممكن است.م

منبع معتادان گمنام

مصرف ماری جوانا ریسک ابتلا به اسکیزوفرنی را بالا می برد

دانه های شاهدانه حشیش و ماری جوانا و هردوت

مخدر روانگردان سالویا جایگزین حشیش و گراس Salvia divinorum

حشیش الهام بخش و خلاق یا مخرب و ویران کننده مغز انسان ؟

ماده مخدر افلاطونی (کلم پلو)کوکتل حشیش با ماریجوانا

علت ممنوعیت شرعی حشیش در اسلام چیست؟

کشف ژن ساخت تی اچ سی درگیاه ماری جوانا و حشیش

حشیش گراس ماری جوانا

تأثیر غذاهای چرب در بدن همانند تأثیر ماری‌جوانا است

کشف تونل ماری جوانا در سن دیگو +عکس

سوءمصرف ماری جوانا در ایالات متحده امریکا آخرین گزارش از انستیتو ملی سوءمصرف مواد فوریه، 2011

عکس هایی از کارناوال ماری جوانا در امریکا

مصرف ماری جوانا در جوانی فعالیت مغز را کند می کند


ماده مخدر اسپایس (ماری جوانا صنعتی )به تهران رسید

ماری جوآنا (MARIJUANA)

حشیش گراس ماری جوانا

دانه های شاهدانه حشیش و ماری جوانا و هردوت

مخدر روانگردان سالویا جایگزین حشیش و گراس Salvia divinorum

حشیش الهام بخش و خلاق یا مخرب و ویران کننده مغز انسان ؟

ماده مخدر افلاطونی (کلم پلو)کوکتل حشیش با ماریجوانا

علت ممنوعیت شرعی حشیش در اسلام چیست؟

کشف ژن ساخت تی اچ سی درگیاه ماری جوانا و حشیش

 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

توجه:فقط اعضای این وبلاگ می‌توانند نظر خود را ارسال کنند.