اورکسین orexin و پیشگیری از چاقی در موش

هورمونی بر علیه چربی بوسیله ی چربی: اُرکسین و پیشگیری از چاقی در موش با فعالسازی چربی قهوه ای
چربی که ما به عنوان چربی در بدن می شناسیم ، چربی سفید است. اما نوع دیگر چربی که چربی قهوه ای نام دارد کاری بیش از ذخیره ی چربی انجام می دهد. این چربی سبب سوزاندن چربی های ذخیره ای (چربی سفید )         می شود. دانشمندان پیش از این تصور می کردند که چربی قهوه ای بعد از دوره ی نوزادی در بدن از بین می رود، اما پیشرفت های اخیر در تکنولوژی تصویربرداری منجر به کشف مجدد این چربی در افراد بالغ شد.
رنگ چربی قهوه ای به دلیل وجود رگهای خونی و میتوکندریهای فراوان در سلولهای این بافت است و به همین دلیل می تواند انرژی را مصرف کند، فرآیندی که در چاقی دچار اختلال می شود.
در مطالعه ای که در مجله ی (Oct. 5.2011)cell Metabolism به چاپ رسید، محققین انستیتو تحقیقاتی Sanford-Burnhan هورمونی بنام orexin را کشف کردند که در مغز ساخته شده و سبب فعال شدن چربی قهوه ای در موش می شود .
کمبود orexin همراه با چاقی بروز می کند بهمین دلیل دانشمندان پیشنهاد می کنند که افزودن orexin به مکمل های غذایی می تواند روش درمانی جدیدی برای درمان چاقی وسایر اختلالات متابولیکی باشد.
هدف اکثر داروهای کاهنده ی وزن که در حال حاضر در بازار وجود دارد،کاهش اشتهای فرد است . درمان با orexin رده ی جدید دارویی را برای درمان چاقی بر اساس مبارزه با چربی بوجود می آورد.
 در حقیقت اساس درمان با orexin سوزاندن چربی ها ی ذخیره شده است نه تنظیم و کنترل اشتها در مغز.
 پرفسور sikder می گوید: درمطالعه ی اخیر مشخص گردید که چرا برخی از افراد علیرغم اینکه غذای زیادی نمی خورند اما دارای اضافه وزن بوده یا چاق هستند. این افراد احتمالاً دچار کمبود هورمون orexin  هستند زیرا وجود هورمون orexin برای فعال سازی چربی قهوه ای و افزایش مصرف انرژی ضروری است.
از آن جایی که برای تعیین عملکرد یک چیز بهترین راه بررسی اتفاقاتی است که در زمان فقدان  آن ماده ایجاد می شود، گروه تحقیقاتی دکتر sikder موشهایی را که با دستکاری ژنتیکی فاقد orexin شده بودند، بررسی نمودند.
 این موشها نسبت به موشهای طبیعی وزن بیشتری دارند اما در حقیقت مقدار کمتری غذا می خورند، یعنی علت چاقی آنها افزایش مصرف مواد غذایی نیست .
 در حقیقت موشهای فاقد orexin قادر نیستند که مواد غذایی اضافه را به گرما تبدیل کنند. این کار در موشهای سالم ( و انسانهای سالم) انجام می شود، اما در افرادی که به کمبود ارکسین مبتلا هستند به جای سوزاندن کالری اضافه و تبدیل آن به گرما ، آنرا به صورت چربی ذخیره می کنند.
این یافته ها ، دانشمندان را به بررسی چربی قهوه ای (منبع تولید گرما) علاقمند کرد. آنچه در حقیقت اتفاق می افتاد این بود که چربی قهوه ای در موشهای فاقد orexin در دروه ی جنینی به طور کامل تشکیل نمی شود.
 این کمبود تأثیر پایداری بر مصرف انرژی و وزن در دوره ی بزرگسالی می گذرد.
حال محققین بر عکس آزمایش قبلی، به موشهای فاقد orexin مقداری orexin دادند. در حضور وجود این هورمون ، چربی قهو ه ای قبل از تولد ساخته شده و تا بزرگسالی به صورت فعال باقی می ماند . از سوی دیگر افزودن این هورمون به سلولهای بنیادی در محیط کشت در آزمایشگاه سبب می شود این سلولها به سلولهای چربی قهوه ای تمایز یابند. در حقیقت تعداد بیشتری موتور سوزاننده ی چربی ( سلولهای چربی قهوه ای ) تولید می شود.
دکتر sikder می گوید: بدون هورمون orexin، موش به صورت دایمی برنامه ریزی می کند که چاق باشد و در حضور این هورمون، چربی قهوه ای فعال شده و مقدار بیشتری کالری می سوزاند .
قدم بعدی این تحقیق بررسی چگونگی عملکرد orexin (یا یک ماده ی شیمیایی که اثر مشابهی با آن را داشته باشد) است که می تواند در آینده برای پیشگیری و درمان چاقی در انسان بکار رود.
 بر اساس آمار منتشر شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا 8/33 درصد از جمعیت بالغ آمریکا چاق هستند. با افزایش وزن و چاقی، فرد بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری عروق کرونر قلبی ، سکته و برخی از سرطانها قرار می گیرند.
منبع: www. sciencedaily.com
 مودافینیل و اورکسین  اثرات مودافینیل بر روی ترشح اورکسین چیست  مکانیسم اثرات مودافینیل بر روی هورمون اورکسین چیست رابطه بین مودافینیل و اورکسین چیست تمرکز و مودافینیل  حافظه  مودافینیل

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

توجه:فقط اعضای این وبلاگ می‌توانند نظر خود را ارسال کنند.