مشکل شبکه درمان اعتیاد چیست |
حامد اختیاری - عضو هیات علمی و مدیر برنامه علوم اعصاب کاربردی پژوهشکده علوم شناختی - در گفتوگو با خبرنگار«اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، پویایی بازار سوءمصرف مواد در ایران و جهان را از دیگر مشکلات شبکه درمان برشمرد و گفت: ظهور انواع گوناگون مواد محرک و مخدر از کراک و اکستازی و متآمفتامین گرفته تا کوکائین و مفدرون و دزومورفین نشانگر پویایی بازار سوء مصرف طی دهه گذشته ایران و جهان است، اما در کنار این تغییرات سریع، شبکه درمانی کشور حتی از پاسخگویی به تغییرات 10 سال پیش بازار سوء مصرف مواد نیز ناتوان است.
بنابر اظهارات وی، شبکه درمان اعتیاد در ایران فاقد یک معماری منسجم و ساختار سطحبندی شده است. هر بیمار معتاد متناسب با شدت بیماری و فاز درمانی نیازمند دریافت نوع خاصی از خدمات درمانی از شبکه مراکز درمانی اعتیاد است، بنابراین برای بسیاری از وضعیتها و موقعیتهای درمانی، گزینه مناسبی در شبکه درمانی اعتیاد کشور وجود ندارد.
عضو هیات علمی و مدیر برنامه علوم اعصاب کاربردی پژوهشکده علوم شناختی در ادامه خاطرنشان کرد: نبود یا کمبود مراکز بستری با سطوح مختلف ارائه خدمات، مراکز اقامتی بازتوانی با امکان اجرایی مداخلات روانشناختی و طبی و مراکز سرپایی تخصصی برای پاسخگویی به نیازهای خاص نظیر مشکلات جنسی، اعتیاد به الکل، آسیبهای عصبی شناختی و ... از جمله این حلقههای مفقوده است.
اختیاری با اشاره به نبود نظام ارتباطی و ارجاعی بین حلقههای شبکه تاکید کرد: بسیاری از بیماران درگیر اعتیاد، نیازمند دریافت خدمات خاص در دورههای زمانی مشخص (نظیر خدمات بستری یا اقامتی) و سپس ارجاع به مراکز دیگر برای دریافت سطح بعدی خدمات درمانی و بازتوانی هستند، اما هیچ نظام ارتباطی بین سطوح موجود در شبکه درمان اعتیاد، نه تنها وجود خارجی ندارد، بلکه حتی در سطح آئیننامهها و قوانین نیز برای آن فکری نشده است.
وی در ادامه با تاکید بر عدم وجود ساختارها و فرصتهای فعالیت صنفی در این شبکه تاکید کرد: شبکه مراکز درمان اعتیاد در کشور با نزدیک به 4000 بنگاه کوچک بهداشتی اقتصادی، فاقد هر نوع انجمن علمی یا صنفی، نماینده، نهاد صنفی یا حتی گردهمایی منظم سالیانه است.
مدیر برنامه علوم اعصاب کاربردی پژوهشکده علوم شناختی افزود: نبود ساز و کار صنفی فرصت ارتباط رسمی مسئولان و درمانگران را به حداقل رسانده و بررسی تحلیلی و آسیبشناسی این وضعیت نیازمند توجه و دقت بسیار است.
وی دوگانگی سازمانهای نظارتی و حمایتی را از دیگر مشکلات شبکه درمان اعتیاد دانست و گفت: وزارت بهداشت به عنوان مسئول اصلی بهداشت و درمان در کشور، شبکه درمان اعتیاد را با سازمان بهزیستی شریک است. این شراکت اگر چه در دورهای، زمینههای رشد سریعتر و بهتر شبکه را فراهم ساخته، در حال حاضر زمینههای اختلافات زیادی را ایجاد کرده است.
اختیاری با تاکید بر ضعف در تولید دانش بومی مورد نیاز شبکه درمان اعتیاد کشور عنوان کرد: شبکه درمان اعتیاد در کشور، با چالشهایی جدی (نظیر گسترش مصرف متآمفتامین در حین درمان نگهدارنده با متادون) رو در رو است که حل آنها نیازمند وجود مداخلات مستند به شواهد علمی تولید داخل است.
وی افزود: این در حالیست که فرآیند نیازسنجی، طراحی مسئله، پژوهش مسئله محور،تولید شواهد علمی و در نهایت تولید راهکار مداخلاتی و انتشار آن در ارتباط بین دانشگاه و سازمانهای سیاستگذار در حوزه درمانی اعتیاد در کشور وجود ندارد. جالب آنکه حتی معدود تجارب ارزشمند درمانگران و نادر مستندات علمی تولید شده توسط پژوهشگران نیز به طور شایسته در اختیار مصرفکنندگان این دانش چه در جایگاه درمانگر و چه در جایگاه سیاستگذار قرار نمیگیرد.
به گفته مدیر برنامه علوم اعصاب کاربردی پژوهشکده علوم شناختی، ضعف آموزش نیروی انسانی کار آمد در شبکه درمان اعتیاد حاکم است و درمانگران زیادی در کشور فعال هستند که تنها در یک دوره دو هفتهای درمان نگهدارنده در چندین سال قبل را آموزش دیدهاند و بعد از آن با وجود همه تغییرات بازار سوءمصرف مواد در کشور، هنوز هیچ آموزش مدون یا غیرمدونی برای ارتقاء دانش خود در نحوه مدیریت بیماری اعتیاد دریافت نکردهاند.
اختیاری ادامه داد: معدود آئیننامهها و راهنماهای رسمی موجود برای درمان اعتیاد مربوط به سالهای گذشته است و این امر نشان دهنده کمبود آئیننامهها و راهنماهای درمانی رسمی است.
وی در ادامه چالش تعرفههای درمانی را از دیگر مشکلات شبکه درمان اعتیاد خواند و گفت: تورم، هزینههای مراکز درمانی را بسیار افزایش داده است، اما تلاشی جدی برای سازماندهی به چرخه اقتصادی مراکز درمانی با هدف حفظ و ارتقاء خدمات موجود به چشم نمیخورد.
بنابر اظهارات وی، شبکه درمان اعتیاد در ایران، با بحران هویت مواجه است. به نظر میآید حتی عنوان "شبکه مراکز درمان اعتیاد" عنوان شناخته شده یا پذیرفته شدهای نیست و این بحران هویت تنها اختصاص به سطوح سیاستگذاران و مجریان ندارد بلکه در گام نخست در میان درمانگران اعتیاد نیز کاملا مشهود است.
به گفته اختیاری، این چالشها نه اختصاصا زاده بدکاری یا کمکاری گروهی خاص و نه ناشی از ضعف تعاملات بیرون و درون شبکه درمانی اعتیاد است. هیچگاه نباید نقش رشد سریع شبکه درمان، ماهیت پیچیده بیماری و ارتقاء دانش درمان اعتیاد را در ایجاد این چالشها فراموش کرد. همچنین همه درمانگران، مجریان، سیاستگذاران و دانشسازان حوزه اعتیاد، دخیل در ایجاد این چالشها و مسئول حل آنها هستند.
وی در پایان شبکه درمان اعتیاد را با وجود حدود 3000 مرکز درمانی سرپایی، یکهزار مرکز درمان اقامتی، چند مرکز درمان بستری تخصصی و عمومی و بیش از 10 هزار درمانگر در جایگاه پزشک، روانشناس، روانپزشک، پرستار و مددیار یکی از مهمترین اجزاء سازمان بهداشت و درمان در کشور بر شمرد.
ماده مخدر مفدرون چیست -ماده مخدر دزومورفین چیست دزومورفین ماده اولیه کراک است ماده مخدر کوکائین چیست ترک دزومورفین ترک اعتیاد کوکائین ترک اعتیاد مفدرون بحران با دزومورفین بحران کوکائین درمان اعتیاد به کراک درمان اعتیاد به کراک درمان اعتیاد به مفدرون درمان اعتیاد به کوکائین
دزومورفین با نام خیابانی کروکودیل در روسیه croc...
opium.site: ایران منکر وجود ماده مخدر دزومورفین Desomorphine درکراک ...
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
توجه:فقط اعضای این وبلاگ میتوانند نظر خود را ارسال کنند.