آمارهای تازه از اعتیاد در ایران: نیمی از معتادان زیر ۲۹ سال دارند
روزنامه جام جم در شماره پنجشنبه ضمن انتشار «تازهترین آمارها از وضعیت اعتیاد در ایران» نوشته است که «شیشه که ۶ سال پیش جزء مواد مخدر پرمصرف نبود حالا به جایگاه دوم مواد مخدر مصرفی در ایران رسیده است».
این روزنامه با اشاره به این که «پس از گذشت حدود شش سال از آخرین باری که آمار اعتیاد در کشور اعلام شده بود، نتایج آمارگیری مجدد از وضع اعتیاد در ایران از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام شد»، نوشته است که آمار جدید «هشدار میدهد میانگین سن معتادان از حدود ۲۳.۵ به ۲۱ سال رسیده» و اکنون «حدود ۴۵ درصد مصرفکنندگان» موادمخدر در ایران «زیر ۲۹ سال و حدود ۳۰ درصد بین ۳۰ تا ۳۹ سال دارند».
به گزارش روزنامه جام جم، آماری که روز چهارشنبه از سوی پایگاه اطلاعرسانی ستاد مبارزه با مواد مخدر از وضع اعتیاد در کشور اعلام شد گویای آن است که «هماکنون یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر در ایران به مصرف مواد مخدر اعتیاد دارند که در مقایسه با سال ۸۶، تفاوت چندانی را نشان نمیدهد، چرا که در آن سال کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر کاملا معتاد و ۸۰۰ هزار نفر نیز معتادان تفننی بودند»، اما «نتایج طرح شیوعشناسی مصرف مواد مخدر در میان شهروندان کشور» نشان میدهد که «الگوی مصرف مواد مخدر به سرعت در حال تغییر است» و «مصرف مواد مخدر سنتی رو به کاهش و مواد مخدر صنعتی پرخطر همچون شیشه رو به افزایش است».
این روزنامه با تاکید بر «غوغای ماده مخدر شیشه» در ایران نوشته است که آمارهای ارائه شده از سوی حمید صرامی مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر «نشان میدهد در جمعیت نمونه پژوهش اخیر، مهمترین مواد مصرفی به ترتیب اولویت تریاک و مشتقات آن، شیشه، کراک، هروئین، حشیش و اکستازی بوده است و ۸۴ درصد مصرفکنندگان مواد نیز سابقه مصرف دخانیات را اعلام کرده و عمدهترین روش مصرف مواد در مصرفکنندگان نیز تدخین، خوردن، انفیه و تزریق بوده است».
روزنامه جام جم یادآوری کرده است که «مهمترین مواد مصرفی در سال ۸۶ به ترتیب تریاک، کراک یا هروئین فشرده، هروئین، شیره تریاک، نورجیزک، شیشه، حشیش، الاسدی، کوکائین و اکستازی بود» و نوشته است که «شیشه شش سال پیش جزء مواد مخدر بسیار پرمصرف نبوده است و در جایگاه پایین مواد مخدر مصرفی قرار داشت، اما حالا به جایگاه دوم رسیده است؛ یعنی بیشترین شمار معتادان یا تریاکی هستند یا شیشه مصرف میکنند» و دلیل «افزایش مصرف شیشه این است که قیمت این ماده مخدر در سالهای اخیر بهشدت کاهش داشته است و در عوض قیمت برخی دیگر از انواع مخدر همچون تریاک بیشتر شده» است.
بر اساس نتایج طرح ملی شیوعشناسی مصرف مواد مخدر «هماکنون میانگین سن آغاز مصرف در جمعیت نمونه ۲۱ سال است، اما این رقم حدود شش سال پیش ۲۴ـ۲۳ سال بود که از «کاهش دو سه ساله میانگین سنی اعتیاد» و حرکت آن به سوی «نوجوانی» حکایت دارد.
روزنامه جام جم به استناد آمارهای تازه از افزایش شمار «متاهلان» و «زنان» معتاد به مواد مخدر خبر داده و نوشته است که «۶۴ درصد مصرفکنندگان تحصیلات زیر دیپلم دارند و ۶۳ درصد جمعیت نمونه متاهل هستند در حالی که شش سال پیش شمار متاهلها و مجردها تقریبا مساوی بود» و «جنسیت ۹۱ درصد مصرفکنندگان مرد و ۹ درصد زن است»، در حالی که شش سال پیش «جمعیت زنان معتاد به مواد مخدر ۵.۲ درصد و شمار مردان معتاد ۹۴.۸ درصد بود».
«طرح ملی شیوعشناسی مصرف مواد مخدر در میان شهروندان ایران» که روزنامه جام جم بخشی از نتایج آن را منتشر کرده، از سوی «پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی» و به سفارش «ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور» اجرا شده است. این طرح در خانوارهای ۳۱ استان کشور در مقیاس سنی ۱۵ تا ۶۴ سال به روش نمونهگیری خوشهای و تصادفی چند مرحلهای سیستماتیک انجام شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر