داروهایی كه برای افزایش حافظه مورد استفاده قرار میگیرند
یكی از فواید اصلی داروهای محرك (مانند كوكائین، افدرین و آمفتامینهایی چون ریتالین) توانایی آنها در افزایش انرژی مغز و تمركز است. آنها تمركز روی كار و درس خواندن را برای مدت طولانی افزایش میدهند.در مطالعهای كه در سال 2008 روی 1400 نفر انجام شد و در مجله Nature به چاپ رسید، 20 درصد از افراد تحت مطالعه عنوان كرده بودند كه از داروها برای افزایش تمركز و حافظه استفاده میكنند. این مطالعه ، سه دارو را مورد بررسی قرار داد: ریتالین، داروی ضدخواب پروویجیل و مهاركنندههای گیرنده بتا كه هم برای درمان ناراحتیهای قلبی استفاده میشوند و هم اثر ضداضطراب دارند.
عوارض داروهای افزایش تمركز
پروویجیل به اندازه ریتالین شناخته شده نیست و گزارشهای كمی مبنی بر وابستگی به آن منتشر شده است. این دارو موجب بیدار ماندن شخص میشود و برای درمان اختلالات خواب مورد استفاده قرار میگیرد. از عوارض این دارو میتوان به سردرد، گیجی، آبریزش بینی، تهوع و لرزش اشاره كرد. همچنین این دارو موجب تغییرات فشار خون و اختلال در ریتم قلب میشود. بنابراین نباید در افرادی كه ناراحتی قلبی دارند، مورد استفاده قرار گیرد.
درست است كه حافظه مهم است، ولی فراموش کردن خاطرات بد نیز به همان اندازه مهم است.
ریتالین كه بیش از سایر داروها مورد استفاده قرار میگیرد، نیز بدون عارضه نمیباشد. سرگیجه، لرزش، تاری دید، تغییرات فشار خون، بیاشتهایی، خشكی دهان، طپش قلب و... همگی از عوارض ریتالین هستند كه میتوانند اشخاص را بر خلاف هدفشان، از فعالیت بیشتر بازدارند.
تفكرات اشتباه درباره داروهای افزایش حافظه
opium.site: بالاترین میزان مصرف ریتالین در بین قشر دانشجو است
مطالعات اندكی روی این مساله كه آیا داروهای افزایش تمركز، واقعا موجب افزایش قدرت ذهنی افراد سالم میشوند یا خیر، صورت گرفته است.مطالعهای در سال 2003 نشان داد كه پروویجیل اثرات مثبتی در حد آزمایشگاهی داشته است. در این مطالعه كه روی 60 نفر انجام شد، نشان داده شد كه این دارو موجب افزایش فعالیت در بعضی تستهای شناختی مانند حافظه و طرحریزیهای سهبعدی میشود. افرادی كه پروویجیل استفاده میكردند، احساس تمركز بیشتری داشتند.
مطالعات روی دانشجویان موجب نتایج نگرانكنندهای شده است. مطالعهای كه در سال 2003 روی دانشجویان سال اول یكی از دانشگاههای بزرگ آمریكا انجام شد، نشان داد كه 5/13 درصد آنها حداقل یك بار برای دلایل غیرپزشكی از داروهای تقویتكننده حافظه استفاده كردهاند. در بعضی دیگر از مطالعات نشان داده شده است دانشآموزانی كه از دارو استفاده میكنند، حتی نمرههای پایینتری نسبت به همكلاسان خود كسب میكنند. بیشتر آنها فكر میكنند این داروها هوش آنها را بیشتر میكند و به عنوان یك میانبر برای رسیدن به مدارج بالاتر تحصیلی از آنها استفاده میكنند، ولی واقعا این طور نیست.
در ضمن بیشتر مردم فكر میكنند كه عوارض این داروها خیلی هم جدی نیست، ولی باید بدانید كه این تصور هم اشتباه است. مصرف كوكائین گاهی اوقات با پارگی عروق بزرگ همراه میباشد. همچنین باید بدانید كه كوكائین و آمفتامینها (مانند ریتالین) با ایجاد التهاب در عروق مغز، خطر سكته مغزی را افزایش میدهند.
همچنین یك مطالعه كه در سال 2005 به انجام رسید، نشان داد كه ریتالین میتواند اثرات مخربی روی DNA داشته باشد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر