تاتوره در طب سنتی-Datura

 گذاردن برگ له شدة آن روي ورم ملتحمة چشم باعث تحليل ورم و تسكين درد چشم مي‌شود و اگر برگه له شده را روي هر ورم يا دمل ديگري بگذارند باعث تحليل آن مي‌شود. و براي التيام زخمهاي نيز مفيد است. ضماد آن براي التيام زخمهاي سرطاني و سوختگي‌هاي و بواسير دردناك نافع است. مقدار خوراك از جرم يا گرد آن از 5 سانتي گرم تا 5/0 گرم است.
 
مشخصات گياه
تاتوره علفي گياهي است علفي يكساله و خلي سمّي. بلندي آن در حدود يك متر و يا كمي كمتر است. ساقة آن استوانه‌اي، برگهاي آن ناصاف، پهن به طول 15 10 و پهناي 8-7 سانتي متر، به شكل مثلث نوك تيز است و در اطراف برگ بريدگي‌ها و شكستگي‌هاي نا منظم وجود دارد. گلهاي آن درشت و منفرد، بوقي شكل به رنگ سفيد يا بنفش است كه در اواخر بهار ظاهر مي‌شود. به علت گلهاي زيبا و درشت كه دارد، از گياهان زينتي است و در باغها و گل كاري‌ها كاشته مي‌شود. ميوة آن پوشينه است به شكل تخم‌مرغ، خارج آن خاردار و داخل آن به 4 محفظه تقسيم مي‌شود و در حدود 400 عدد دانه‌ةاي آن در اين چهار محفظه قرار دارند.
تركيبات شيميايي
از نظر شيميايي گياه تاتوره علفي داراي انواع متعدد و الكالوئيد است. آلكالوئيدهاي مهم آن آتروپين، هيوسين و هيوسيامين مي‌باشد. مقدار آلكالوئيدهاي موجود در برگهاي گياه در حدود 33/0 22/0 درصد است و تاتوره‌هاي اهلي پرورشي داراي آلكالوئيدهاي بيشتري هستند. تخم‌هاي ديپلوئيد I داراي 42/0 درصد آلكالوئيد است ولي تخمهاي تتراپلوئيد II داراي 69/0 درصد آلكالوئيد است. در دانه‌هاي خشك آن 33/0 درصد آلكالوئيد است و در ميوة آن 038/0 درصد آلكالوئيد است كه 25 درصد آن آلكالوئيد اسكوپولامين است. جمع آلكالوئيدهاي گياه در حدود 5/0- 3/0 درصد است كه قسمت عمدة آن هيوسيامين كه همراه با آتروپين و هيوسين مي‌باشد. در تخم تاتوره علفي علاوه بر آلكالوئيدهاي مختلف در حدود25 درصد روغن ثابت قابل استخراج شامل داتوريك اسيد و يك اسيد ديگر است.
از برگ تاتوره در اثر فشار بين انگشتان بوي نامطبوعي متصاعد مي‌شود، طعم آن تلخ و تهوع آور است ولي تدريجاً كمي شور مي‌شود، دانه‌هاي له شده نيز بوي نامطبوع مي‌دهند. در صنعت با بكار بردن امواج Ultra sound مقدار استخراج آلكالوئيد را افزايش مي‌دهند. معمول است براي اين كه حداكثر مقدار آلكالوئيد را از گياه تاتوره استخراج كنند، گياه را 24 ساعت در تاريكي نگه مي‌دارند.
خواص و كاربرد تاتوره
تاتوره گياهي است سمي كه اثر درماني آن به علت دارا بودن مواد مؤثر مشابه بلادون است و مانند آن بايد در نهايت دقت مصرف شود زيرا كمترين غفلت موجبات مرگ را ممكن است فراهم سازد.
در هند از برگها و دانه‌هاي تخم تاتورة علفي به عنوان ضد درد و مسكن و ضد عفوني كننده و مخدر استفاده مي‌شود. در مناطق خاور دور از جمله در چين و مناطق همجوار آن از نظر خواص دارويي فرق زيادي بين تاتوره علفي و تاروه درختي نيست، در تاتورة درختي مادة عامل هيوسين بيشتر و در تاتورة علفي مقدار آتروپين بيشتر است. مادة آتروپين نيز مردمك چشم را باز مي‌كند و در ضمن موجب كاهش ترشح بزاق مي‌گردد و به علاوه عضلات مثانه را سست كرده و در نتيجه دفع ادرار را كنترل مي‌كند. از تاتورة علفي در چين براي رفع نفخ، ترشح مفرط اسيد، درد كبد، دردهاي دوران عادت ماهيانه و همچنين براي قطع عرقهاي شبانه مسلولين در حد مجاز از آن مي‌خورند. تاتوره علفي براي آرام كردن حمله‌هاي سياه سرفه و همچنين تسكين آسم نيز تجويز مي‌شود.
تاتوره از نظر طبيعت طبق رأي حكماي طب سنتي خيلي سرد و خشك و از نظر خواص معتقدند كه مخّدر قوي و ضد درد است. ضد آسم ـ ضد تشنج و ضد عفوني كننده است و براي التيام زخمهاي مفيد مي‌باشد عصارة گل تاتوره براي رفع درد گوش نافع است. عصارة دانه و ميوة آن را اگر به قسمتهاي مودار سركه مبتلا به شوره است بمالند، براي رفع شوره‌ سر و جلوگيري از ريزش مو نافع است، سر دردهاي خوني و صفراوي مزمن را تسكين مي‌دهد و بسيار خواب آور است ضماد برگ و ميوة آن يا ماليدن روغن تخم آن براي تسكين درد بواسير و دردهاي ناحيه مقعد مفيد است. ماليدن دم كردة آن با سركه براي تحليل ورمها و استسقاء و قطع ترشح عرق مفيد است. گذاردن برگ له شدة آن روي ورم ملتحمة چشم باعث تحليل ورم و تسكين درد چشم مي‌شود و اگر برگه له شده را روي هر ورم يا دمل ديگري بگذارند باعث تحليل آن مي‌شود. و براي التيام زخمهاي نيز مفيد است. ضماد آن براي التيام زخمهاي سرطاني و سوختگي‌هاي و بواسير دردناك نافع است. مقدار خوراك از جرم يا گرد آن از 5 سانتي گرم تا 5/0 گرم است. 

opium.site: Angles trumpet تاتوره درختی (Datura)

ترک اعتیاد با تاتوره (داتورا )و افزایش اعتیاد با تاتوره - opium.site


هیچ نظری موجود نیست: