از خاک درمانی چه می‌دانید؟


بسیاری از مردم به سراغ شیوه های مختلف درمان و پیشگیری در طب مدرن یا مکمل می روند و با کمک روش هایی نظیر عطردرمانی، گیاه درمانی، هومیوپاتی، طب سوزنی و طب آیورودا تلاش می کنند تا احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری ها را در طول زندگی به صفر برسانند؛ غافل از آنکه طب سنتی خودمان راهکارها و تدابیر بسیار ارزشمندی برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش احتمال ابتلا به بیماری ها و اختلال های جسمی و ذهنی را دارد، به شرط آنکه تدابیر و نکات حفظ الصحی اش مورد توجه مردم و خانواده ها قرار بگیرد و در زندگی به کار گرفته شود.

بسیاری از مردم به سراغ شیوه های مختلف درمان و پیشگیری در طب مدرن یا مکمل می روند و با کمک روش هایی نظیر عطردرمانی، گیاه درمانی، هومیوپاتی، طب سوزنی و طب آیورودا تلاش می کنند تا احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری ها را در طول زندگی به صفر برسانند؛ غافل از آنکه طب سنتی خودمان راهکارها و تدابیر بسیار ارزشمندی برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش احتمال ابتلا به بیماری ها و اختلال های جسمی و ذهنی را دارد، به شرط آنکه تدابیر و نکات حفظ الصحی اش مورد توجه مردم و خانواده ها قرار بگیرد و در زندگی به کار گرفته شود.

خاک بیمارمان می کند یا درمان؟


یکی از شیوه هایی که از زمان های دور به عنوان یک شیوه درمانی در کشورمان مورد استفاده قرار می گرفته خاک درمانی یا گل درمانی بوده که امروز نیز در برخی از استان های کشور مانند آذربایجان غربی به ویژه در نزدیکی دریاچه ارومیه مورد استفاده است. و کاربرد درمانی آن برای درمان بیماری های پوستی، مفصلی، بیماری های تنفسی، آسم و اختلال های روانی به حدی زبانزد است که بخشی از این گل سیاه دریاچه ارومیه به عنوان یک محصول درمانی برای مدت های طولانی به کشورهایی چون روسیه صادر می شد.

از تاثیر درمانی خاک غافل نشوید


متاسفانه امروزه به دلیل افزایش میزان آلودگی محیط زیست بسیاری از مردم تصور می کنند که خاک را باید در گروه کثیف ترین چیزها در طبیعت دانست و تا حد امکان باید از تماس با آن پرهیز کرد. به این ترتیب خانواده ها ترس دارند که بچه شان به خاک دست بزند در حالی که همین تماس با خاک آن هم خاکی که از سلامت و بهداشت آن در طبیعت مطمئن باشیم می تواند تاثیرات موثر و درمانی ویژه ای بر سلامت افراد داشته باشد.
 در متون طب سنتی به خاک های مختلف و متنوعی اشاره شده که در اصطلاح از آنها با نام «طین» یاد می شود.
 غالب این خاک ها طبع سرد و خشک دارند و استفاده خوراکی از آنها تنها برای جنبه های درمانی و در شرایطی که مصرف خوراکی آنها به توصیه طبیب تجویز می شده مجاز بوده است زیرا در آموزه های دینی ما اشاره شده که مصرف خاک حرام است مگر در مواردی که جهت درمان بیماری خاص توسط درمانگران طب سنتی تجویز شود.
این درمانگران از خاک برای درمان اسهال و ورم به صورت خوراکی یا موضعی استفاده می کردند و البته مصرف مصلح آنها را نیز جهت رفع مضرات احتمالی توصیه می کرده اند (مثلا گلاب را به عنوان مصلح خاک ارمنی) در حقیقت آنها از گونه های مختلف خاک مثل خاک سفید، خاک سبز و خاک سرخ برای درمان بیماری های متفاوتی استفاده می کردند.



تاثیر گل درمانی بر اختلال های قلبی


علاوه بر گل هایی که نام بردیم گل های دیگری مانند خاک زرد، خاک سبز،خاک آندولسی، خاک جلود، خاک خراسانی و خاک یا گل داغستان وجود دارند که برای هر یک از آنها خواص درمانی ویژه ای در متون طب سنتی ذکر شده است. به عنوان مثال یکی از خواص خاک سبز این بوده که بعد از بریان کردن آن را به صورت خوراکی برای درمان تپش قلب استفاده می کردند یا از گل داغستان که هنوز هم توسط برخی از درمانگران توصیه می شود برای درمان مشکلات و اختلالات قلبی استفاده می شد و بر این باور بودند که این خاک خاصیتی مفرح دارد و دارویی مناسب برای درمان افسردگی یا پیشگیری از ابتلا به افسردگی است.

تسکین ورم ها با خاک سرخ


خاک سرخ یا گل فارسی یکی دیگر از انواع خاک هایی است که توسط درمانگران در زمان گذشته برای درمان برخی از بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفته است. این خاک از جمله خاک های قابض محسوب می شده که به صورت ضماد و موضعی مورد استفاده بوده است.
بسیاری از درمانگران از ضماد خاک سرخ برای بهبود و درمان ورم ها استفاده می کردند. گل ارمنی نیز یکی دیگر از خاک های سرخ رنگی است که جنبه درمانی دارد. یکی از مهم ترین کاربردهایش خاصیت ضدخونریزی آن است که از آن برای کاهش خونریزی افرادی که دچار جراحت می شدند، استفاده می کردند. در حقیقت برخی از درمانگران مصرف خوراکی این گل را برای افرادی که دچار خونریزی های داخلی و گوارشی بودند توصیه می کردند و البته گلاب را به عنوان مصلح آن برای بیمار تجویز می کردند.



در ساحل گل درمانی کنید


گل درمانی در ساحل یکی دیگر از شیوه های درمانی طبیعی است که در طب سنتی ایران نیز اشاره های مختلفی به جنبه های درمانی آن شده است. توصیه درمانگران شیوه های طبیعی درمان همیشه این بوده که در شرایطی که فرصت مسافرت به شهرهای ساحلی برای مردم به ویژه در فصل تابستان فراهم می شود حتما سعی کنند از خواص درمانی شن و خاک ساحل و گلی که در نزدیکی دریا وجود دارد بهره ببرند. در فصل های سرد سال در صورتی که برایشان امکان دارد با پای برهنه و بدون دمپایی بر شن های ساحل پیاده روی کنند و اجازه دهند که بدنشان با شن ها در تماس باشد.
و در فصل های گرم نیز از گل های نزدیک ساحل یا شن ساحل برای پوشاندن بدن خود استفاده کنند و به اصطلاح بخشی از بدن خود را زیر شن ها پنهان کنند تا به این ترتیب از خواص درمانی گل های ساحلی بهره مند شوند.



با این خاک خود را بشویید


یکی از خاک هایی که توسط درمانگران طب سنتی برای درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفت خاک سفید است. این خاک با بافتی چرب مانند، بیشتر در سرزمین های عراق، کوفه و حجاز وجود داشته و از این سرزمین ها به کشورهای دیگر ارسال می شده است. خاک سفید که لزج مانند و چسبنده بود معمولا برای شستن بدن مورد استفاده قرار می گرفته و آثار درمانی متعددی داشته است به گونه ای که افراد بعد از شست و شو با این خاک سبکی و نشاط بیشتری احساس می کردند. این خاک از بین برنده چرک مو و زایل کننده زخم ها و دمل های مزمن است.

درمان واریس با گل ارمنی


برخی از درمانگران و حکیمان طب سنتی مانند استاد محمدعبادیانی در حال حاضر نیز گل ارمنی را دارویی مناسب برای درمان بیماری واریس می دانند. درمانگران با مخلوط کردن گل ارمنی و گلاب خمیری تهیه می کنند و این خمیر را دور پا در محل واریس قرار می دهند و آن را با پارچه ای مناسب می بندند تا این گل خشک شود و حالت انقباض آن موجب از بین رفتن و جمع شدن واریس و درمان آن شود. امروزه نیز برخی درمانگران طب سنتی از این نسخه برای درمان واریس استفاده می کنند. تهیه گل ارمنی از عطاری ها چندان دشوار نیست و می توان از این شیوه طبیعی با تجویز متخصص طب سنتی برای درمان واریس و برخی از بیماری ها استفاده کرد.



بهبود بیماری های مفصلی با گل درمانی


یکی از بهترین مناطق در ایران که خاکش جنبه درمانی متعددی دارد سواحل نزدیک رودخانه ارومیه است که گل سیاه رنگ و پرخاصیتی دارد که بر اساس تحقیقات دانشمندان آلمانی که آزمایش هایی را روی این خاک به عمل آورده اند، این گل خاصیت درمانی معجزه آسایی برای درمان برخی از بیماری های مفصلی، پوستی، بیماری های زنان و حتی روان درمانی برای بیماران دارد. از این رو گل درمانی نه تنها در دنیای سنتی قدیم جنبه های درمانی موثری داشته بلکه دنیای پزشکی امروز نیز خواص درمانی آن را تایید می کند تا با حضور در مناطقی که دارای خاک و گل با جنبه های درمانی و مورد تایید مراکز درمانی هستند از خواص درمانی این خاک ها برای افزایش میزان مقاومت بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها بهره ببرند.

این خاک افسرده تان می کند


در مکاتب درمانی مختلفی به تاثیر مواد و اجزای مورد استفاده برای ساخت خانه بر انسان اشاره شده است. به عنوان مثال در مکاتبی همچون طب آیورودا و طب سنتی ایران به این نکته اشاره شده که نوع خاک و رنگ آن تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی و سلامت اعضای خانواده دارد. در حقیقت در متون طب سنتی ایران نیز توصیه های مختلفی در این زمینه شده که مثلا کدام خاک برای ساختن خانه مستحکم تر است و رنگ خاک و طبعی که دارد چه تاثیری بر سلامت افرادی که در آن محیط زندگی می کنند می تواند داشته باشد. برای نمونه می توان به تحقیقی که در یکی از کشورهای اسکاندیناوی صورت گرفت اشاره کرد. در این تحقیق مشخص شد که آمار خودکشی در خانه ها و مجتمع هایی که با بتن ساخته شده بود بسیار بالاست. تحقیقات و مشاهدات این گروه نشان داد که سکونت در مجتمع هایی که از بتن ساخته می شود به دلیل خاصیت محصورکننده بتن و حس محدودکننده و خفقانی که به فرد منتقل می کند می تواند در درازمدت فرد را ضعیف و افسرده کرده و زمینه های خودکشی را در او افزایش دهد. البته نیازی نیست اگر منزل بتنی دارید حتما تغییر مکان بدهید، تغییر رنگ دیوارها ویا گذاشتن گلدان های سبز در منزل می تواند تا حدود زیادی کمک کننده باشد.

آلرژی می گیریم چون از خاک دوریم


به تازگی در نتایج تحقیقی که در یکی از لابراتوارهای خارجی به دست آمده معلوم شده است که عدم ارتباط مردم با خاک احتمال ابتلا به حساسیت های فصلی را در آنها افزایش می دهد و به همین دلیل امروزه تعداد افرادی که به آلرژی های فصلی و مشکلات تنفسی مبتلا می شوند، در مقایسه با گذشته بیشتر است. بر اساس تحقیقات این گروه در خون انسان ۲ مدل گلبول سفید وجود دارد که برخی از آنها در برابر عفونت از خود واکنش نشان می دهند و برخی از آنها به انواع حساسیت ها. به این ترتیب هر چه میزان گلبول های سفیدی که به عفونت واکنش نشان می دهند در بدن بیشتر باشد میزان گلبول هایی که به حساسیت واکنش نشان می دهند کمتر می شود. بنابراین در گذشته که احتمال تماس مردم با خاک و ابتلا به برخی از عفونت های سطحی ناشی از آن بیشتر بود احتمال ابتلا به انواع حساسیت کاهش می یافت. زیرا گلبول هایی که به انواع عفونت ها واکنش نشان می دادند در این شرایط درگیری بیشتری داشتند. اما نکته مهم این است که اینگونه نباید باشد که مردم با هر نوع خاکی تماس پیدا کنند. مهم این است که ما با خاک های تمیز مثل خاک هایی که در ساحل دریا یا رودخانه وجود دارد یا خاکی که در بخش بکر بیابان ها وجود دارد در تماس باشیم و از خواص درمانی آنها بهره مند شویم.
 

دکتر یزدان نیاز، جهت مشاوره پزشکی و دارویی، کافیست یک پیامک (با ذکر نام و شهرستان) به شماره 09128938468 ارسال نمایید.

هیچ نظری موجود نیست: