فایننشال تایمز در مقاله ای به ازدیاد زنان جوان ایرانی با تحصیلات دانشگاهی و رفاه
نسبی اجتماعی به مواد مخدر مانند شیشه، متادون و هروئین اشاره کرده و نوشته این امر
موجب شده که زنگ خطر برای ایران به صدا درآید.
اعتیاد به مواد مخدر در ایران معضل جدیدی
نیست و مثلا دود کردن تریاک به قرن هفدهم برمیگردد؛ و از آنجا که ایران بر سر راه
ترانزیت این ماده از افغانستان به کشورهای غرب واقع است، بالاترین تعداد معتاد به
تریاک را در جهان دارد.
بر پایه آمار رسمی، حداقل شش میلیون نفر از جمعیت هفتاد و هشت میلیونی ایران به نوعی با مشکل مواد مخدر دست و پنجه نرم میکنند.
شیشه یا همان متامفتامین با اقبال بیشتری در بین جوانانی که به دنبال فرار از سختیهای اجتماعی و اقتصادی هستند، رو به روست. این نوع اعتیاد در بین همه طبقات اجتماعی به سرعت در حال گسترش است و با افزایش مصرف آن در بین زنان ایرانی، زنگ خطر در بین مسئولین کشور به صدا در آمده است.
در سال ۲۰۱۱ (۱۳۹۰)، در پژوهشی که معاونت زنان و خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام داده شده بود، مشخص شد که تعداد زنان متاهل معتاد رو به افزایش است؛ و در حالی که سن معتادین زن کاهش مییابد، شمار معتادین تحصیل کرده رو به افزایش است.
اقبال به مواد مخدر در بین زنان جوان ناشی از ورود اینترنت و شبکه های اجتماعی است که موجب شده هنجارهای اجتماعی سنتی و محدودیت های دینی کنار گذارده شود و جوانان به جای تقلید از نحوه زندگی والدینشان بیشتر به هنجارهای مدرن متمایل شوند.
از طرفی اگر چه تعداد دانش آموختگان زن در ایران به شدت افزایش یافته اما در نهایت بازار کار برای آنها نسبت به مردان بسیار کمتر است.
بر پایه آمار مقامات ایران، تعداد زنان معتاد به مواد مخدر از سال ۲۰۰۷ (۱۳۸۶) تا کنون دوبرابر شده، و حدود ۱۰% از جمیعت معتاد ایران را زنان تشکیل میدهند. این آمار همچنین نشان میدهد که بیش از نیمی از این زنان اولین بار بین ۱۵ تا ۱۹ سالگی به مواد مخدر روی آوردهاند.
با این حال، برخی از کارشناسان میگویند با توجه به اینکه تعداد زنان معتاد در مقایسه با مردان بسیار کم است، بنابراین اولویت بازپروری به مردان داده می شود.
اما به گفته خانم زهرا بنیانیان، مشاور ستاد مبارزه با مواد مخدر این نگاه به اعتیاد زنان، نگاهی کوتهبینانه است چون «اگر مردان به عنوان سقف خانه حامی اعضای خانواده تلقی میشوند، زنان پایه و ستون این خانه هستند که در صورت پوسیدگی ستون، سقف خانه بر سر اعضای آن آوار می شود.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر