باکلوفن راه جدیدی را برای جلوگیری از عود مصرف در بیماران معتاد به کوکائین ارائه می دهد Penn Medicine Points to New Ways to Prevent Relapse in Cocaine-Addicted Patients

باکلوفن راه جدیدی را برای جلوگیری از عود مصرف در بیماران معتاد به کوکائین ارائه می دهد

تاریخ مقاله : 4 آوریل 2014
اگرچه از بعضی از برانگیزاننده های عود مانند مردم ، مکان ها ، و چیزهایی که با مصرف مواد در ارتباطند ،می توان آگاهانه اجتناب کرد اما اجتناب از برانگیزاننده های دیگر ناخودآگاه که با سیستم پاداش مغز در ارتباطند ، ممکن است محال باشد . آنها می توانند ورود به ضمیر ناخودآگاه مغز را تقویت کنند و زمینه را برای عود مساعد سازند .

عود اغلب از ویژگی های دردناک و تاوان برانگیز اعتیاد به مواد مخدر است . حتی بعد از اینکه افراد معتاد برای ماهها یا سالها بدون مواد سر کرده اند ، احتمال لغزش به عادات گذشته همچنان بالا است . انستیتوی ملی سوء مصرف مواد تخمین می زند که 40 تا 60 درصد از افراد معتاد پس از ترک ، مجدداً مصرف خواهند داشت و در برخی از مطالعات این مقدار عود تا 80 درصد نیز افزایش داشته است .

محققان اکنون در مرکز پزشکی پن (Penn Medicine's Center) در رابطه با مطالعات اعتیاد کشف کرده اند : باکلوفن (Baclofen) که معمولاً برای جلوگیری از اسپاسم در بیماران مبتلا به آسیب های نخاعی (spinal cord) و اختلالات عصبی مورد استفاده قرار می گیرد ، می تواند به مسدود نمودن (block) تأثیر حاصل از پاسخ مغز به برانگیزاننده های ناخودآگاه مواد ، قبل از اینکه ولع مصرف آگاهانه رخ دهد ، بخوبی کمک نماید . آنها اظهار می کنند که این مکانیزم استعداد بالقوه برای جلوگیری از عود کوکائین را دارا می باشد . این یافتۀ جدید در نشریۀ نوروساینس (Neuroscience) چاپ شده است .

محقق ارشد دکتر آنا رز چایلدرس (Anna Rose Childress,PhD) ، استاد روانپزشکی ، مدیر بخش آسیب های مغز- رفتاری در دانشکده پزشکی پرلمن دانشگاه پنسیلوانیا می گوید :" این پژوهش با کمک بیمارانی انجام شده است که لحظاتی از ولع مصرف انفجاری را تجربه کرده و ناگهان بوسیلۀ هوس فوق العاده ای از کوکائین مغلوب شده بودند . اما بدون برانگیزاننده ای که بتوان انگشت توجه خود را بر روی آن قرار داد". دکتر چایلدرس و همکارانش قبلاً دریافته بودند که « نشانه های یادآوری کنندۀ » ماده مخدر زیر آستانه ای (subliminal drug) (مناظر ، صداها ، بوها و خاطرات ماده مخدر) می توانند مدار پاداش مغز را فعال کنند . چایلدرس ادامه داد :" حالا می خواهیم بدانیم چه دارویی می تواند زودتر از پاسخ دادن مغز ، از آنها جلوگیری نماید " .

( توضیح مترجم : subliminal = زیر آستانه ای – ناکافی برای ایجاد تحریک عصبی یا احساسی )

دکتر کیمبرلی یانگ (Kimberly Young,PhD) ، فلوی فوق دکترای NIH/NIDA در دانشگاه پن و محقق اول این پژوهش توضیح داد که :" پاداش و انگیزش مادۀ مخدر تا حد زیادی به انتقال دوپامین در مدار پاداش مغز وابسته است و نشانه های یادآوری کنندۀ ماده مخدر می تواند آزاد سازی دوپامین را سبب گردد . بنابر این باکلوفن و دارو های مشابه آن ، در آزمایش بر روی حیوانات توانسته است این اثرات را کاهش دهد . ما می خواهیم این موضوع را بیازماییم که آیا باکلوفن می تواند از فعال شدن القایی توسط نشانه های ماده مخدر در مغز انسان جلوگیری نماید ؟ یا خیر " .

یانگ گفت : " این یافته ها نشان می دهد که پاسخ مغز به نشانه های مواد مخدر که ناخودآگاه روی می دهد می تواند یک بازدارنده بصورت داروشناختی (pharmacologically) باشد " .

چایلدرس اضافه کرد : " مطالعات آینده نشان خواهد داد که جلوگیری از این پاسخ و واکنش اولیۀ مغز با کاهش ولع مصرف و عود در بیماران وابسته به کوکائین مرتبط است ."


مراجعه شود به: baclofen offers new way to prevent relapse in cocaine addicted patients
منبع سایت بازگشت

باکلوفن (به انگلیسی: Baclofen)
نامهای تجارتی: Lioresal
رده دارویی: مشتقات کلروفنیل
رده درمانی: شل کننده عضلات اسکلتی
اشکال دارویی: قرص روکش دار ۱۰ میلی گرمی و ۲۵ میلی گرمی

باکلوفن چگونه اثر میکند

باکلوفن اثر شل کنندهٔ عضلات اسکلتی خود را از طریق مهار انتقال رفلکس‌های منوسیناپسی و پلی سیناپسی در سطح نخاع اعمال می‌کند.
نکاتی از فارماکولوژی کاتزونگ: باکلوفن یک اسپاسمولیتیک مؤثر در سطح نخاع است که آگونیست GABA (گیرنده نوع b) به شمار می‌آید. باکلوفن جزو اسپاسمولیتیک‌های مؤثر بر اسپاسم مزمن است.
     1944


سلول های عصبی مغز برای ارتباط بین خود مواد شیمیایی ترشح میکنند که به آنها نوروترانسمیتر Neurotransmitter میگویند. نوعی از این نوروترانسمیترها گاما آمینو بوتیریک اسید GABA نام دارند. باکلوفن با تغییر در نوع تاثیر این مواد بر روی سلول های عصبی مغز موجب میشود کنترل این سلول ها بر روی انقباض و شل شدن عضلات مخطط ( به دسته ای از عضلات میگویند که مسئول حرکت دادن استخوان ها است در مقابل عضلات صاف که مسئول حرکت ارگان های داخلی مانند معده، روده و مثانه هستند) تغییر کند.
 ساختمان شیمیایی باکلوفن

قبل از مصرف باکلوفن

قبل از مصرف باکلوفن به نکات زیر دقت کنید
  • اگر به هر دارویی حساسیت دارید آن را به اطلاع پزشکتان برسانید
  • اگر سابقه بیماری کلیوی، تشنج، اختلالات خلق، سابقه سکته مغزی و یا لخته شدن خون در رگ ها را دارید قبل از مصرف باکلوفن آن را به پزشک خود بگویید
  • اگر الکل یا داروهایی را مصرف میکنید که ایجاد گیجی و خواب آلودگی میکند ممکن به پزشک خود اطلاع دهید
  • اگر قصد بارداری دارید و یا شیر میدهید آن را به پزشک خود اطلاع دهید

نکات مهم در مصرف باکلوفن

باکلوفن بر روی سطح هوشیاری انسان و سرعت واکنش به محیط تاثیر میگذارد. اگر از این دارو مصرف میشود باید در مورد رانندگی و یا کار با ابزارهایی که نیازمند دقت و مهارت است احتیاط کرد. این دارو را نباید بطور همزمان با الکل مصرف کرد. الکل موجب بیشتر شدن اثر گیجی و خواب آلودگی دارو میشود.
اگر مدت زیادی از باکلوفن استفاده شود قطع ناگهانی آن میتواند موجب بروز تشنج یا توهم شود. پس در مواردی که نیاز است تا دارو قطع شود این کار باید بصورت تدریجی انجاک گردد.
مصرف باکلوفن ممکن است احتمال ایجاد کیست های تخمدان را افزایش دهد.

مقدار مصرف باکلوفن

باکلوفن بصورت قرص های 10 و 20 میلیگرمی مصرف میشود.
باکلوفن را سه بار در روز با یا بدون غذا مصرف میکنند. مقدار مصرف دارو از کم شروع شده و بتدریج آن را اضافه میکنند. در سه روز اول هر بار 5 میلیگرم از دارو مصرف میشود. سپس در سه روز یعدی هر بار 10 میلیگرم، در سه روز بعد از آن هر بار 15 میلیگرم و بعد از آن هر بار 20 میلیگرم از دارو مصرف میشود. دوز نگهدارنده قرص باکلوفن معمولا روزی 80-40 میلیگرم است.
ممکن است برای بدست آوردن حداکثر تاثیر دارو نیاز به 2-1 ماه مصرف آن باشد.
اگر دارو برای مدت زیادی مصرف شود نباید مصرف آن ناگهان قطع شود وگرنه ممکن است عوارضی مانند تشنج و توهم را بدنبال داشته باشد. در صورت نیاز به قطع دارو باید مقدار مصرفی آن بتدریج کم شود.
دارو را در دمای اطاق و به دور از رطوبت نگهداری کنید. اگر تاریخ مصرف دارو تمام شده نباید از آن استفاده شود. اگر مصرف یک وعده از دارو را فراموش کرده اید به محض به یاد آوردن، آن را مصرف کنید ولی اگر به یاد آوردن آن در همان زمان مصرف وعده بعدی باشد دوز مصرفی را دو برابر نکرده و فقط دوز جدید را مصرف کنید.
 

عوارض مصرف باکلوفن

مهمترین عوارض مصرف باکلوفن عبارتند از
  • تشنج
  • توهم یا افسردگی
  • خواب آلودگی، گیجی، ضعف و احساس خستگی
  • سردرد
  • مشکل در خوابیدن
  • ضربان نامنظم قلب
  • تهوع و یبوست
  • ادرار زیاد
  • بندرت علائم آلرژی مانند قرمزی پوست، خارش، تورم صورت یا زبان یا گلو

هیچ نظری موجود نیست: