تجربه نزدیک مرگ (: NDE: Near-death Experience) و ارتباط ان با گیرنده سروتونین( Serotonin 2A (5-HT2A در روش درمانی سایکدلیک (قسمت اول )

 
سوال :چرا کسانی که تجربه نزدیک به مرگ می زنند دچار تغییر شخصیت  مثبت می شوند
چرا در روش درمانی سایکدلیک بیماران باید تجربه نزدیک به مرگ داشته باشند
 
بسیار اتفاق افتاده است که شنیده اید که  شخصی یک شب در خواب می بیند که مرده است و روحش از جسمش خارج شده است  و فردای ان روز بطور ناگهانی تغییر شخصیت پیدا می کند و فردی نیکوکار و مهربان و وارسته می شود .
بسیاری فکر می کنند این افراد به ان دنیا رفته و چون  مرگ , و ان دنیا را دیده اند   برای انکه گناهان خود را جبران کنند فردی نیکوکار و مومن  می شوند .
علت علمی  تجربه نزدیک به مرگ چیست
علت بیوشیمی  و علمی ایجاد  تجربه نزدیک به مرگ افزایش ناگهانی سروتونین در مغز انسان است
هورمون سروتونین  با نام علمی 5 هیدروکسی تریپتامین 
سروتونین کنترل کننده و سازنده شخصیت در انسان است  کاهش سروتونین باعث ایجاد افسردگی  اختلال شخصیت و اضطراب روحی روانی و اعتیاد به مواد مخدر و تغییران شخصیتی منفی در انسان می شود .
در مغز انسان 7 نوع گیرنده برای سروتونین (5 هیدروکسی تریپتامین ) وجود دارد که هر کدام زیر گروه های زیادی دارند
 

گیرنده های  5 هیدروکسی تریپتامین ( Serotonin 2A (5-HT2A 

یکی از مهمترین گیرنده های سروتونین  گیرنده 2A است
 این گیرنده سروتونین  نقش زیادی در بروز بیمارهای روحی و روانی و ایجاد توهم دارد
 
ارتباط شخصیت و بیماری  افسردگی و اضطرابی و اعتیاد  با  گیرنده 5HT-2A
  سروتونین
زمانی که میزان سروتونین مغز کم می شود شخص فاقد انگیزه و دچار بیماری افسردگی می شود
کمبود سروتونین موجب ایجاد بیماری اضطراب و اختلالات شخصیتی هم می شود  
برای درمان  این گروه از بیماران پزشکان  از داروهای شیمیایی  ضدافسردگی استفاده می کنند که  به ان داروهای   افزایش دهنده سروتونین می گویند این داروها در واقع باعث افزایش اثر سروتونین روی گیرنده ای سروتونین شده و اثر اگونیستی دارند 
 این داروها به  طور اختصاصی  مانع باز چذب دوباره سروتونین می شود و به ان گروه داروهای  (Selective serotonin reuptake inhibitor ) می گوییم 
ارتباط گیرنده های  سروتونین با جنون (اگونیست و انتاگونیست گیرنده سروتونین )
زمانی که شخصی دچار بیماری روحی مثل جنون جوانی و یا توهم می شود میزان سروتونین در مغز انسان بالا می رود و یا حساسیت گیرنده های سروتونین افزایش می یابد   به این دلیل پزشکان از داروهای بلوک کننده سروتونین یا انتاگونیست سروتونین استفاده می کنند .
 
ادامه دارد
پاورقی
تجربه نزدیک مرگ
: NDE: Near-death Experience
که در فرهنگ اسلامی خلصهٔ عارفانهٔ پیش از مرگ شناخته می‌شود، به حوزه گسترده‌ای از تجربیات شخصی اشاره می‌کند که به مرگ قریب‌الوقوع مربوط می‌شود.
 

تجربه اصلی

شامل احساسات مختلفی از جدا شدن از بدن گرفته تا احساس شناور شدن، وحشت زیاد، آرامش مطلق، امنیت، حرارت، تجربه از هم پاشیدگی کامل و رؤیت نور. که برخی افراد آن‌را خدا یا وجود روحانی تلقی می‌کنند.
بعضی افراد و فرهنگ‌ها تجربه نزدیک مرگ را یک نگاه آنی روحانی و ماوراءالطبیعه به زندگی پس از مرگ می‌دانند و شاید همان مکاشفه در فرهنگ و ادبیات ایران باشد .[۲]
تجربه نزدیک مرگ پدیده‌ای است که در رشته‌های فراروانشناسی * parapsychology، روانشناسی psychology، روانپزشکی psychiatry و طب بیمارستانی hospital medicine مطالعه می‌شود.
چنین مواردی معمولاً بعد از اینکه فردی مرگش از لحاظ بالینی قطعی شده یا خیلی نزدیک به مرگ است گزارش شده‌است. از این رو آن را تجربه نزدیک مرگ نامیدند.هر چند ممکن است این تجربیات در مواقعی که رویداد تهدیدکننده زندگی رخ نمی‌دهد نیز روی دهد.

ویژگی‌ها]

  • یک صدای ناخوش‌آیند اولین ادراک حسی است که گزارش شده‌است.
  • احساس مردن
  • تجربه خروج از بدن: حس شناورشدن در بالای بدن و دیدن فضای مجاور
  • حس حرکت بطرف بالا از میان تونلی از نور یا راهروی دراز و باریک
  • ملاقات با بستگانی که فوت کرده‌اند یا اشخاص روحانی
  • مرور خاطرات دوران زندگی
  • احساس بازگشت به بدن همراه با بی‌میلی

تجربه اشخاص مختلف]

این تجربه در اشخاص مختلف وابسته به اعتقاداتی که دارند فرق می‌کند. بچه‌ها که زمان کافی برای شکل گیری اعتقاداتشان ندارند تجربه بسیار محدودی در این زمینه دارند. به عنوان مثال پسربچه‌ای که تجربه نزدیک مرگ داشته با برادرش گفتگو کرده‌است و دختری با مادرش مکالمه داشته‌است.[۴] همچنین برخی افراد تجربه نزدیک مرگ بسیار دردناکی داشته‌اند که نشان دهنده حس وحشت از پایان زندگی است. شرایط بالینی که گمان می‌رود منجر به تجربه نزدیک مرگ می‌شود شامل موار زیر است: ایست قلبی، شوک خونریزی هنگام وضع حمل یا عوارض پیش از عمل جراحی، برق گرفتگی، کما، خونریزی مغزی، سکته مغزی، خودکشی ناموفق، افراد در حال غرق یا خفه شدن، حبس نفس، افسردگی جدی[۵] بسیاری از موارد تجربه نزدیک مرگ بعد از یک تجربه بسیار سخت روی می‌دهد. (به عنوان نمونه وقتی مریضی از پرستار یا پزشک می‌شنود که بزودی خواهد مرد.) یا زمانی که فرد در یک وضعیت مهلک قرار می‌گیرد.(مثل شنیدن صدای تصادف اتومبیل از نزدیک)[۶]

تحقیقات

پیشگامان پژوهش در زمینه تجربه نزدیک مرگ افراد ذیل می‌باشند:
  • Elisabeth Kübler-Ross, George Ritchie, Bruce Greyson, Kenneth Ring, Michael Sabom, P.M.H. Atwater, Raymond Moody Jr
کتاب Life After Life نوشته Raymond Moody که در سال ۱۹۷۵ منتشر شده‌است توجه افراد زیادی را به این مسئله جلب کرده‌است.
در سال ۱۹۷۸ انجمن بین‌المللی مطالعات تجربه نزدیک مرگ International Association for Near-Death Studies در کانتیکت آمریکا بنیان نهاده شد. این انجمن همچنین فصل نامه Journal of Near-Death Studies را منتشر می‌کند.
  • فهرست مجلات آکادمیک و علمی که منتشر شده‌اند یا به طور منظم پژوهش‌های جدید را در موضوع NDE چاپ می‌کنند:
  • Journal of Near-Death Studies, Journal of Nervous and Mental Disease, British Journal of Psychology, American Journal of Disease of Children, Resuscitation, The Lancet, Death Studies, and the Journal of Advanced Nursing

آمارها و پیمایش‌ها

رواج موارد تجربهٔ نزدیک مرگ در تحقیقاتی که انجام گرفته متغیر است.
مطابق پیمایش گلوپ، نیومکزیکو و پراکتر، اکلاهما در سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۱ از یک واحد نمونه از جمعیت آمریکا، ۱۵ درصد از جامعهٔ آماری گفتند که تجربهٔ نزدیک مرگ داشته‌اند.[۷] ولی در آلمان Knoblauch در سال ۱۹۹۱ یک پیمایش گزینشی انجام داد و دریافت که ۴ درصد جامعه آماری این تجربه را داشته‌اند.[۸]
اما Perera et al در سال ۲۰۰۵ یک پیمایش تلفنی از مردم استرالیا انجام داد. نتیجه این تحقیق نشان داد که ۸٫۹ درصد از آنان چنین تجربه‌ای داشته‌اند.[۹] یک متخصص قلب هلندی به نام van Lommel et al در یک محیط بیمارستانی گروهی از بیمارانی که دچار ایست قلبی شده و با موفقیت بهوش آمدند را مورد مطالعه قرار داد و دریافت که ۱۸ درصد آنها مدعی‌اند تجربهٔ نزدیک مرگ داشته‌اند.[

بررسی چند نمونه

به عقیده صاحب‌نظران تئوری‌های روانشناسی یا فیزیولوژیکی که تا به امروز ارائه شده‌اند؛ نمی‌توانند به طور کامل تجربه نزدیک مرگ را تبیین نمایند.
 به عنوان نمونه ادعا می‌شود یکبار زنی که مورد جراحی قرار گرفته بود، بعد از به هوش آمدن، بدقت ابزار جراحی‌ای که قبلاً ندیده بود را توصیف کرده، همچنین گفتگویی که بین پرستاران و دکتر در هنگام بیهوشی کامل او صورت گرفت را بیان کرده‌است.
 در مورد دیگری، گفته می‌شود پرستاری دندان مصنوعی بیمار بیهوشی که دچار حمله قلبی شده بود را از دهانش بیرون آورد و بعد از بهوش آمدن آن بیمار از همان پرستار خواست که دندانش را به او برگرداند. در شرایط عادی ممکن است توجیه این مسئله مشکل باشد که چگونه یک مریض بیهوش توانسته بعد از بهوش آمدن همان پرستار را شناسایی کند.[۱۲] بیشتر افرادی که تجربه نزدیک مرگ داشته‌اند آن را برای خودشان به منزلهٔ نشانه‌ای بر وجود زندگی پس از مرگ دانسته‌اند.
همچنین این فرضیه مطرح شده که شاید اشخاصی که در حالت نباتی پایدار «persistent vegetative state» هستند بتوانند از طریق افکارشان با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

تجربیات شخصی

  • George G. Ritchie در کتاب خود به نام "بازگشت از فردا Return from Tomorrow - ۱۹۷۸
او در سن بیست سالگی در ویرجینیا زندگی می‌کرد. جورج در بیمارستان ارتش مرد و ۹ دقیقه بعد به زندگی برگشت. آنچه برای او در مدت این دقایق روی داد، زندگی‌اش را تغییر داد. در این کتاب جورج از رویارویی خود با تجربه خروج از بدن می‌گوید. و دکتر Raymond Moody در دانشگاه ویرجینیا تجربهٔ او را مورد مطالعه قرار داد و تجربهٔ او باعث شد تا دکتر ۱۵۰ نمونه دیگر را در کتابهای خود بررسی نماید.
  • بتی جین ایدی Betty Eadie، در کتاب در آغوش نور Embraced by the Light

کتاب‌ها

درباره تجربه نزدیک به مرگ کتابهای زیادی نوشته شده‌است. معروفترین کتاب در این مورد، درآغوش نور (غرق در نور)نوشته ""بتی جی ایدی"" می‌باشد. که در این کتاب، نویسنده طی یک عمل جراحی تقریباً می‌میرد و سپس زنده می‌شود وتمام آن تجربیات را در کتاب خود بیان کرده‌است.[۱۴] یکی دیگراز این کتابها که به فارسی هم ترچمه شده کتابی است به نام نور نجات بخش نوشته دانیون برینکلی، این کتاب داستان واقعی مردی است که بر اثر رعد و برق می‌میرد و پس از زنده شدن مشاهدات خود را می‌نویسد.

در فیلم‌ها

فیلم Flatliners - 1990 درباره گروهی از دانشجویان رشته پزشکی است که می‌خواهند درباره تجربه نزدیک به مرگ مطالعه کنند. آنها برای مرگ بالینی و احیاء دوباره بوسیله هم دوره‌های خود داوطلب شدند.
در فیلم Final Destination 2 فردی به نام Kimberly Corman قبل از مرگ تمام زندگی خود را در یک لحظه مرور می‌کند.
Stay - 2005 فیلمی است که در آن شخصی به اسم Henry یک تجربه NDE دارد که تا پایان فیلم ادامه دارد. او در تصادفی که بقیه خانواده او هم مردند فوت می‌کند و بین مرگ و زندگی سرگردان است.
در فیلم White Noise: The Light - 2007 نقش اول فیلم Abe Dale بعد از تلاش برای خودکشی یک تجربه NDE دارد. روحش از بدنش جدا می‌شود و در انتهای تونل زن و فرزندش که قبلاً مرده بودند منتظر او بودند. او بعد از یک احیاء موفق دوباره به بدنش باز می‌گردد.
Escape from Hell: دراین فیلم مردی تلاش می‌کند که با قرار دادن خود در معرض ایست قلبی، وجود عالم روحانی را ثابت کند. او پس از دیدن این عالم روحانی (یک شهر روشن و درخشان) خود را در مکانی کاملاً متفاوت می‌یابد.
 
گیرنده های اصلی سروتونین (5-هیدروکسی تریپتامین )

Families

FamilyTypeMechanismPotential
5-HT1Gi/Go-protein coupled.Decreasing cellular levels of cAMP.Inhibitory
5-HT2Gq/G11-protein coupled.Increasing cellular levels of IP3 and DAG.Excitatory
5-HT3Ligand-gated Na+ and K+ cation channel.Depolarizing plasma membrane.Excitatory
5-HT4Gs-protein coupled.Increasing cellular levels of cAMP.Excitatory
5-HT5Gi/Go-protein coupled.[6]Decreasing cellular levels of cAMP.Inhibitory
5-HT6Gs-protein coupled.Increasing cellular levels of cAMP.Excitatory
5-HT7Gs-protein coupled.Increasing cellular levels of cAMP.Excitatory

 


داروهای سروتونرژیک سایکدلیک
 
Serotonergic psychedelics (also known as serotonergic hallucinogens) are a class of hallucinogenic drugs with a method of action strongly tied to the neurotransmitter serotonin. Serotonin (often referred to as 5-HT, short for its full chemical name 5-hydroxytryptamine) is a naturally occurring neurotransmitter which is tied to positive mood, certain involuntary muscle control, and countless other functions, many of which are not yet fully understood.

Contents

 

Method of action

While the method of action of serotonergic psychedelics is not fully understood, serotonergic psychedelics are known to show affinities for various 5-HT receptors in different ways and levels, and may be classified by their activity at different 5-HT sub-sites, such as 5-HT1A, 5-HT1B, 5-HT2A, etc. Many serotonergic psychedelics, such as the family of tryptamines, have very strong structural similarities to serotonin itself, which partially explains the affinity for certain 5-HT sites. It is almost unanimously agreed that serotonergic psychedelics produce their effect by acting as strong partial agonists at the 5-HT2A receptors. How this produces the psychedelic experience is unclear, but it is likely that it acts by increasing excitation in the cortex, possibly by specifically facilitating input from the thalamus, the major relay for sensory information input to the cortex.[1] Worth noting is that selective serotonin reuptake inhibitors (a class of antidepressants including Paxil, Prozac, and Zoloft) can increase the dosage required for hallucinogenic effects of serotonergic psychedelics, in some people, based on anecdotal reports. Some users, however, have found this to be entirely untrue for them
Serotonin antagonist - Wikipedia, the free encyclopedia
 Link Between REM Sleep and Depression