ترانزیت قانونی مواد مخدر و روانگردان جدید NPS
پیشی گرفتن تعداد مواد روانگردان جدید در مقایسه با تعداد مواد تحت کنترل کنوانسیونهای بینالمللی به این معناست که تعداد زیادی از این نوع مواد بدون هیچ ممنوعیتی به نقاط مختلف ترانزیت میشوند.
باید پذیرفت این پیشی گرفتن قاچاقچیان مواد مخدر، از یک سو به دلیل مجهز شدن به تکنولوژی نوین در نحوه قاچاق و ترانزیت موادمخدر بوده و از سوی دیگر به استفاده این سوداگران از علوم جدید و لابراتورهای پیشرفته در تولید مواد مخدر صنعتی و جدید مرتبط است. به عبارت دیگر این سوداگران با تکیه بر دور زدن موانع پیش روی خود با استفاده از شیوه های جدید، سرمایه گذاری هنگفت و گسترده ای را نیز در تولید مواد مخدر صنعتی جدید داشته اند.
کشف باندهای بزرگ قاچاق موادمخدر همچون باند ایران _ مالزی که با استفاده از روش های پیچیده و علمی، اقدام به ترانزیت این مواد در حجم انبوه در قالب بسته بندی دوغ داشته اند، نشان دهنده تنوع گسترده در روش های قاچاق است. همچنین آمار ارائه شده تولید مواد مخدر جدید در دنیا و افزایش روزافزون آن نیز شاهدی است بر تلاش باندهای مافیایی و کارتل های موادمخدر دنیا برای تولید مواد جدید و ناشناخته.
از دیگر سو اهمیت تولید مواد روان گردان جدید در دنیا و افزایش روزافزون آن به حدی است که دفتر مقابله با جرم سازمان ملل متحد (UNODC) برای اولین بار اقدام به انتشار گزارش مرور جهانی بر اطلاعات مواد روان گردان جدید و مصرف آن ها و همچنین لیستی از این نوع مواد تا سال ۲۰۱۲ میلادی داشته و بخش اعظمی از گزارش خود در سال ۲۰۱۳ را به بحث موادمخدر و روان گردان جدید یا همان NPSها اختصاص داده است. لذا پیشی گرفتن تعداد مواد روانگردان جدید در مقایسه با تعداد مواد تحت کنترل کنوانسیون های بین المللی نشان از ماهیت سریع الظهور و رشد و گسترش بی سابقه این مواد داشته و تنوع وسیع در زمینه ترکیب و تولید این مواد را نمایان می کند. به طوری که تعداد زیادی از این نوع مواد، بدون آنکه به عنوان موادمخدر و روانگردان غیرقانونی شناخته شوند، بدون هیچ ممنوعیتی به نقاط مختلف ترانزیت شده و در دسترس جوانان قرار می گیرد.
بر اساس گزارش دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد، موضوع مواد روان گردان جدید به یک پدیده جهان شمول مبدل شده که بسیاری از کشورهای دنیا را متاثر از آسیب های وخیم خود قرار داده است. مطالعه پیمایشی صورت گرفته از سوی دفتر مذکور نشان می دهد از میان ۸۰ کشور مورد تحقیق، ۷۰ کشور ظهور مواد روانگردان جدید یا NPSها را در منطقه خود گزارش کرده اند که این تعداد معادل ۸۸ درصد از کشورهای مورد تحقیق را شامل می شود.
از سوی دیگر مساله ای که باعث می شود ظهور و تولید این مواد تهدیدی برای کشورها محسوب شود آن است که تبعات مخرب و مرگبار این مواد به طور کامل شناخته شده نبوده، لذا اندک بودن دانش مرتبط با مواد روان گردان جدید NPS، تنوع و تعدد خطرات و تاثیرات مخرب آن بر سلامت و امنیت عمومی کشورها و طبیعتا عدم مبارزه و برخورد با آن ها به دلیل عدم کنترل و نظارت کنوانسیون های بین المللی، می تواند به معضلی بزرگ و فراگیر تبدیل شود که این امر نیازمند اتخاذ تدابیر پیشگیرانه نوین است.
همچنین گزارشات جهانی نشان می دهد که این مواد تحت عناوینی همچون مواد شادی بخش قانونی، مواد شیمیایی تحقیق، غذای گیاهی، نمک حمام و… به راحتی در بازار دادوستد می شوند. این مواد نیز غالبا از ترکیب با محصولات گیاهی و تحت عناوینی همچون ادویه (Spice) ، ادویه طلا (Spice Gold) ، آقای خندان (Mr. Smiley) ، صخره های ماه (Moon Rocks) ، مار سیاه (Black Mamba) ، خوشی جاودانه (Bliss) ، ادویه الماس (Spice Diamond) ، کا ۲ (K۲) و… تولید و به فروش می رسند. لذا استفاده از چنین نام هایی و ترکیبات گیاهی این مواد عاملی در ترغیب استفاده از آن ها به منظور تفریح در میان جوانان است.
موضوع مواد روان گردان جدید یا NPSها به دلیل بالا رفتن تعداد این مواد و همچنین مخاطرات پیش روی مصرف کنندگان آن ها در سال های اخیر از چنان اهمیت ویژه ای برخوردار شده که به عنوان یکی از مهم ترین موضوعات مورد بحث در دستور کار اجلاس کمیسیون مواد مخدر سازمان ملل CND در سال ۲۰۱۴ با حضور مقامات عالی رتبه کشورهای دنیا قرار گرفته است.
طبق گزارش اخیر دفتر مقابله با جرم و موادمخدر سازمان ملل، بیش از ۲۵۰ نوع مواد روان گردان جدید (NPS) در جهان وجود دارد و تنها در فوریه سال ۲۰۱۳ تعداد ۵ ماده جدید از سوی لابراتورهای تجزیه و آنالیز موادمخدر و روان گردان گزارش شده است. از این رو این آمار نشان دهنده توان بالقوه در ساخت تعداد نامحدود مشتقات مواد روان گردان جدید است.
اما آنچه بیش از هرچیز اهمیت دارد، لزوم احساس خطر پلیس مبارزه با مواد مخدر کشور و همچنین ستاد مبارزه با موادمخدر در ارتباط با این مواد ناشناخته است که اطلاعات محدود و همچنین مخاطرات پیش رو در برابر ورود این مواد به کشور و فراگیر شدن استفاده از آن ها و به عبارت بهتر ورود آن ها به چرخه اعتیاد، می تواند به عنوانی چالشی جدی در بروز موج جدیدی از مصرف مواد روان گردان در کشور مطرح شود
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر