افزایش مصرف الکل، سیگار و ماری جوانا در بین نوجوانان ایرانی |
دکتر جواد علاقبند در گفت و گو با خبرنگار شفقنا سلامت، تعریفی از اعتیاد ارائه داد و افزود: معتاد به فردی گفته می شود که بخواهد مصرف منظم مواد اعتیاد آور داشته باشد، بطوریکه عدم مصرف، فرد را دچار عوارض جسمی و روحی می کند، در واقع اعتیاد نوعی ولع و وابستگی در فرد نسبت به مصرف مواد ایجاد می کند که در نتیجه ی آن، بیمار حالت عادی و عمکلکرد قبلی خود را از دست می دهد.
وی در ادامه به مهم ترین علل گرایش نوجوانان به مصرف مواد اعتیاد آور اشاره کرد و افزود: علل مختلفی برای گرایش نوجونان به اعتیاد وجود دارد اما مسائل خانوادگی، ارتباطات مختل درون خانواده، نظارت ناکافی، عوامل ژنتیکی، اختلالات روانپزشکی، خصوصیات فردی و رشدی، الگوي خانواده، علل اجتماعي، همراهی با همسالان مصرف کننده مواد از مهم ترین علل گرایش به مصرف مواد اعتیاد آور در بین نوجوانان جامعه است.
گرایش به اعتیاد در بین نوجوانان جامعه روز به روز در حال افزایش است
استقلال نوجوانان و دسترسی به شبکه های ارتباطی از مهم ترین دلایل شیوع اعتیاد در بین نوجوانان
دکتر علاقبند همچنین با تاکید بر اینکه گرایش به اعتیاد در بین نوجوانان جامعه ما روز به روز در حال افزایش است تصریح کرد: متاسفانه در این زمینه آمار مدونی در کشور وجود ندارد ولی به نظر می آید که شیوع اعتیاد در بین نوجوانان جامعه ما بیشتر از گذشته است و در واقع استقلال نوجوانان، دسترسی بیشتر به شبکه های ارتباطی، جدایی از محیط خانواده از مهم ترین دلایل افزایش این روند است.
شیوع اعتیاد در بین دختران، نسبت گذشته افزایش یافته
به گفته این عضو انجمن روانپزشکی کودک و نوجوانان ایران، بطور کلاسیک همواره شیوع اعتیاد در جامعه ما بین نوجوانان پسر بیشتر از دخترها بوده است اما به نظر می رسد این روند امروزه در حال تغییر است و میزان اعتیاد در بین زنان در جامعه در مقایسه با گذشته افزایش می یابد.
الکل، سیگار و ماری جوانا از شایع ترین مواد اعتیاد آور مصرفی در نوجوانان
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، الکل، سیگار، حشیش یا ماری جوانا را از شایع ترین مواد مصرفی اعتیاد آور در بین نوجوانان و جوانان جامعه برشمرد و گفت: متاسفانه امروزه شیوع شیشه نیز به دلایل دسترسی بیشتر و آسان تر، روز به روز افزایش می یابد و البته مصرف این ماده ی اعتیاد آور در بین بزرگسالان نسبت نوجوانان شیوع بیشتری دارد و نوجوانان بیشتر به سمت مصرف ماری جوانا یا حشیش و الکل گرایش دارند.
حتي يک بار تجربه سوءمصرف مواد مخدر ممکن است در آينده به اعتياد منجر شود
دکتر علاقبند در ادامه به اهیمت و ضرورت امر پیشگیری و کنترل اعتیاد در جامعه اشاره کرد و خاطر نشان کرد: اعتیاد جدا از مسائل و مشکلات روحي و رواني که براي يک فرد معتاد و خانواده وي به وجود مي آيد، خسارت هاي بسياري نيز به صورت مستقيم و غيرمستقيم بر جامعه تحميل مي شود از آنجا که حتي يک بار تجربه سوءمصرف مواد مخدر ممکن است در آينده به اعتياد منجر شود، بنابراين ضرورت توجه ويژه به امر پيشگيري در نوجوانان را دو چندان مي کند. و با توجه به اینکه از آنجايي که حساس ترين دوران زندگي از نظر ابتلابه سوءمصرف مواد مخدر در دوره بلوغ و نوجواني است، لذا توجه ويژه به اين دوره و طراحي برنامه هاي پيشگيرانه مناسب براي اين گروه سني کاملاً حياتي به نظر مي رسد.
راهکارهای پیشگیری از شیوع اعتیاد نوجوانان در جامعه
رئيس بخش روانپزشكي كودك و نوجوان بيمارستان روزبه، به مهم ترین راههای پیشگیری از اعتیاد اشاره کرد و گفت: آموزش های خانواده در نحوه ی برخورد با نوجوانان، آموزش در سطح مدارس در خصوص آشنایی با عوارض مصرفی انواع مواد، افزایش مهارت های اجتماعی و ارتباطی بین نوجوانان در سطح جامعه، توجه پزشکی خانواده ها به اختلالاتی نظیر اختلالات پیش فعالی، افسردگی و اضطراب نوجوانان از مهم ترین راهکارهای پیشگیری از شیوع اعتیاد در سطح جامعه است و در تشخیص زود رس این اختلالات در نوجوانان بسیار با اهمیت است.
بنابراظهارات این روانپزشک، آگاهي دادن به دانش آموزان در مورد عوارض مواد اعتيادآور از طريق کتب درسي و کمک درسي در قالب يک برنامه ريزي مدون از جمله وظايف آموزش و پرورش است که اجراي درست آن اهميت بسزايي در پيشگيري دارد، در واقع آگاه سازي و آموزش معلمان در برخورد با دانش آموزاني که گرايش به مواد مخدر پيدا کرده اند و گسترش تربيت بدني و هنر، مراقبت بر افراد آلوده ساکن در حاشيه مدرسه، حمايت از خلاقيت ها و نجات دانش آموزان آلوده به اعتياد و حمايت از دانش آموزان فقير، افسرده و منزوي از جمله مواردي است که بايد در مدرسه به آنها توجه شود.
مصرف مواد مخدر در جامعه، به تفريح ارزان قيمت تبدیل شده است
آگاه سازي والدين يکي از مهم ترين بخش هاي موثر برنامه های پيشگيري از اعتياد است
وی در خصوص نقش خانواده در امر پیشگیری از مصرف مواد در بین نوجوانان نیز یادآور شد: متاسفانه مصرف مواد مخدر امروزه به صورت يك تفريح ارزان قيمت در آمده كه حتي از بسياري سرگرمي هاي سالم و انواع ورزش كمتر هزينه در بر دارد. فرزندان بيش از همه از والدين خود تاثير مي پذيرند. الگوهاي والدين بسيار قدرتمندتر از تاثير افراد هم سال است. طي سال هاي اوليه دوران نوجواني پيش از آنکه گروه هاي همسالان وارد صحنه زندگي نوجوان شوند، والدين در شکل گيري اعتقادات بنيادين اخلاقي و شخصيت فردي فرزندان شان نقش عمده يي را ايفا مي کنند، بنابراین آگاه سازي والدين يکي از مهمترين بخش هاي موثر در هر برنامه پيشگيري از اعتياد است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: آگاه سازي والدین بايد به طور مکرر از راه هاي مختلف نظیر خواندن کتاب، جزوه، روزنامه، شرکت در جلسات مشاوره، رسانه های جمعی سمينار و پيوستن به تشکيلات والدين انجام شود. آگاه سازي والدين شامل ابعاد مختلفي است که به آنها اشاره مي شود.
تقویت مهارت های اجتماعی از دیگر راهکار های پیشیگری اعتیاد در جامعه است
به گفته این روانپزشک، آموزش مهارت هاي اجتماعي، نظیر تقویت مهارت هاي ارتباطي، توانايي اظهارنظر کردن و توانايي نه گفتن نیز یکی دیگر از راهکارهای پیشگیری از مصرف اعتیاد در بین نوجوانان به شمار می رود، در واقع آموزش مهارت هاي اجتماعي ميزان سوءمصرف مواد مخدر و رفتارهاي وابسته به آن مانند پرخاشگري، انزوا، فرار از مدرسه يا خانه، افسردگی، خشونت سرقت را کاهش مي دهد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر