عنوان: خمیر کوکا (مواد مخدر)
معرف
1- معادل انگلیسی: Cocaine paste (Bazuco)
2- تعریف: خمیری که از برگهای بوته کوکا تهیه میشود و حاوی آلکالوییدهای کوکا است و به عنوان منشأ کوکایین محسوب میشود (1).
متن
خمیر کوکا از گرفتن شیره و عصاره خام و ناپرورده برگ کوکا که دارای ۴۰ تا ۸۵ درصد سولفات کوکایین است به دست میآید و با خالصسازی آن کوکایین حاصل میشود. خمیر کوکا میتواند به فرم ماده چسبنده قهوهای، ماده خامهای کرمی رنگ یا پودری به رنگ قهوهای روشن باشد و اغلب حاوی دانههای مجتمع و بهطور کلی مادهای نمدار است. این ماده دارای بوی مشخصی است. خمیر کوکا به نامهای خیابانی "بازوکو" و "پاکو" در بازار قاچاق مواد عرضه میشود. این ماده به تنهایی یا بهصورت مخلوط با تنباکو تدخین یا استنشاق میشود و یا از طریق بلع مصرف میشود (2).
در کشورهای تولید کنندۀ کوکایین، چون خمیر کوکا پردازش کمتری نسبت به کوکا نیاز دارد بهطور گستردهتری استفاده میشود. این ماده بیشتر در بین اشخاص کمدرآمد کشورهای تولیدکننده مصرف میشود و یکی از مشکلسازترین مواد مخدر در کلمبیا است. در اواخر دهۀ 1980 این ماده توانست به ایالات متحده هم نفوذ کند و در آنجا توسط مصرفکنندگان جوان به خاطر همنامی با یک نوع آدامس بادکنکی به نام "آدامس بادکنکی" هم معروف شده است (3).
این خمیر که در مراحل تهیه و استخراج کوکایین از برگ کوکا بهدست میآید، مادۀ حدواسط در تهیه کوکایین و حاوی بقایای مواد شیمیایی خطرناکی است که در پردازش کوکا استفاده میشود. این مواد مضر سبب وارد آمدن خسارات جبرانناپذیری به کبد، ششها و مغزها میشود (4). این مادۀ واسط با قیمت نازل در بازارهای مصرف محلی عرضه میشوند و محصول نهایی یعنی کوکایین با قیمت بالا به بازارهای آمریکایی و اروپایی روانه میگردد. خمیر کوکایین تهیه شده را میتوان تدخین نمود. گزارشها حاکی از این است که این ماده بهشدت خطرناک و اعتیادآور است (5). خمیر کوکا در کشورهای آمریکای جنوبی ازجمله آرژانتین، برزیل و ارگوئه طرفداران زیادی دارد. در سال 2007 سرکوب قاچاقچیان در پرو و بولیوی آنان را به سمت آرژانتین سوق داد. وجود صنایع پیشرفته شیمیایی، مرز قابل نفوذ با بولیوی و پلیس ناکارآمد و فاسد محلی برای این جابهجایی، مطلوب بوده است (6).
این مسائل آرژانتین و همسایه بزرگش برزیل را در چند ساله گذشته به بزرگترین مصرف کنندۀ کوکایین تبدیل کرده است. در سالهای بین 2001 تا 2005 مصرف خمیر کوکا در آرژانتین سه برابر شده و بیش از صد و پنجاه هزار جوان را درگیر کرده است (7).
در شیلی تدخین این ماده به صورت مخلوط با هرویین یا تریاک (بهنام رالو روزا) یا ماریجوانا (بهنام مارتین) یا تنباکو (بهنام میمون) گزارش شده است(8).
این ماده در ایران تولید و مصرف نمیشود. ولی به هرحال مصرف آن به عنوان یک ماده محرک در کشورهای تولیدکنندۀ کوکایین معمول است. با توجه به اثر این ماده و نقش آن بهعنوان یک محرک و مادۀ فعالساز دوپامین، ممکن است برای درمان اعتیاد به آن از داروهای ضددوپامین استفاده شود. ضددوپامینهای موجود اختلالات عضلانی بسیار جدی و تأثیرات ذهنی ناخوشایندی ایجاد میکنند. دارو ممکن است بهعنوان شیوهای الحاقی برای درمان این دسته از معتادان بهکار رود و برای معتادانی مورد نیاز باشد که در طول عوارض بعد از مصرف کوکایین در معرض خودکشی باشند. امکان درمان معتادان به کوکایین با دارو وجود دارد ولی معتادان به کراک به این درمان کمتر پاسخ میدهند. (9)
کلید واژه ها
بازوکو، پاکو، خمیر کوکا، کوکایین، مواد مخدر.
ارجاعات
1- دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل؛ اصطلاحات و اطلاعات مواد مخدر. مترجم: حسین نورینژاد، تهران: دفتر تحقیقات کاربردی پلیس مبارزه با مواد مخدر،1390، ص24.
2- همان.
3- ابادینسکی، هوارد. مواد مخدر نگاهی اجمالی. مترجم: جلیل کریمی و دیگران، تهران: ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری، 1384، ص151.
4- ابادینسکی، هوارد. همان.
5) Mcdonnell, Patrick J. (2007-05-25). "Argentina confronts plague named Paco – Los Angeles Times". Articles.latimes.com. Retrieved 2009-04-05
6- Mcdonnell, Patrick J. . همان.
7) "Drugs scourge takes hold in Argentina". BBC News. 2007-08-29. Retrieved 2010-04-30.
8- Mcdonnell, Patrick J. . همان.
9- ابادینسکی، هوارد. همان. صص257-256.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر